« Život
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
VJEROVALI ILI NE

Ženski ciklus utječe na govor muškaraca

Muškarci nesvjesno mijenjaju svoj govor kako bi privukli pažnju djevojke koja u svojim najplodnijim danima

Fotografija vijesti
Više o

muškarci i žene

,

govor

,

plodni dani

,

ovulacija

Zamislite si ovu hipotetičku situaciju: Hodate s muškarcem koji je poprilično rječit, no u zadnjih par dana vokabular mu se eksponencionalno proširio. Da li to znači da je on skrivao svoje verbalne moći? Možda je slatkorječivi političar? Sudeći prema novom istraživanju nije toliko do njega koliko je do vas, odnosno vašeg menstrualnog ciklusa.

Naime, istraživanje Jacqueline Coyle i Michaela Kaschaka pokazalo je da na način na koji muškarci konstruiraju rečenice utječe ženska plodnost. Prijašnja istraživanja pokazala su kako partneri u romantičnoj vezi imaju sličan stil govora, no ova studija otkriva sasvim nešto drugo: kad djevojka ovulira muškarci prestaju oponašati njen govor te postaju kreativni s riječima.

Znanstveni dvojac proveo je istraživanje na Sveučilištu Florida State gdje je 125 studenata moralo razgovarati s pet djevojaka u različitim periodima menstrualnog ciklusa. Uočeno je da kada su djevojke najplodnije volonteri u 50.3 posto slučajeva prestaju oponašati njihov stil govora.

Znanstvenici nisu sigurni zašto do toga dolazi ali sumnjaju da se muškarci korištenjem neobičnih rečeničnih struktura pokušavaju istaknuti u gomili.

„Kreativnost je najbolji način da se pokaže vlastita oštroumnost, a nekonvencionalne rečenične strukture mogu biti sredstvo prezentiranja te vrline", rekao je Michael Kaschak.

Istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu PLoS ONE.

22.02.2012. 19:21:26
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    urbanjungle
    22.02.2012. 20:36
    mislim da PMS ipak više utječe na govor muškarca, u pravilu šute u čudu
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh