« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
ZNATE LI?

Žene trebaju spavati više

Potrebe za snom se razlikuju od osobe do osobe, no generalno ženama treba više sna, nego muškarcima

Ženama treba više sna
Ženama treba više sna (Arhiva)
Više o

žene

,

spavanje

,

san

Istraživanje koje je nedavno provedeno u SAD-u pokazalo je da ženama treba više sna, nego muškarcima zbog kompleksnosti ženskog mozga i zbog činjenice da ga tijekom dana više koriste.

U studiji koju je vodio neuroznanstvenik Jim Hornes, sudjelovalo je 210 sredovječnih žena i muškaraca.  Ispostavilo se da u prosjeku ženama treba 20 minuta više sna tijekom noći, nego što treba muškarcima. 

"Žene rade više poslova odjednom zbog čega se njihov mozak tijekom dana više opterećuje pa mu je potreban i dulji oporavak, odnosno san", kaže profesor Horne.

Naravno potrebe za snom se razlikuju od osobe do osobe, no generalno ženama treba više sna, nego muškarcima. Kod muškaraca se izdvajaju oni muškarci koji rade psihički zahtjevne poslove te moraju na dnevnoj bazi donositi važne odluke. Njima treba otprilike jednako sna koliko i prosječnim ženama.  

Ako imate problema sa spavanjem, postoji nekoliko načina kako da podignete kvalitetusna, što je vrlo bitno za funkcioniranje organizma i očuvanje zdravlja. Važno je ne jesti prekasno - 18 sati bi trebalo biti krajnje vrijeme za večeru, a sama večera trebala bi biti laganija. Izbjegavajte kofein i šećere u popodnevnim satima, a sat vremena prije spavanja prigušite svjetlo, popijte umirujući čaj, uspostavite opuštajuću rutinu koja će vas lagano uvesti u carstvo snova. 

04.05.2019. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh