« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
UN:

Žene su sve češće žrtve silovanja

UN upozorava da je silovanje postalo gnusno ratno sredstvo, a u BiH 15 godina nakon rata silovane žene i dalje žive u strahu

Žene su sve češće žrtve silovanja
Žene su sve češće žrtve silovanja (Getty Images)
Više o

žene

,

UN

,

seksualno nasilje

,

silovanje

,

UNFPA

,

rat BiH

Žene su sve češće žrtve seksualnog nasilja i silovanja, koje postaje "gnusno" ratno sredstvo za rješavanje sukoba u državi, navodi se u srijedu u UN-ovu izvješću koje obuhvaća iskaze žena iz zona sukoba, a među njima i žrtava silovanja u Bosni i Hercegovini 90-ih.

"Žene rijetko ratuju, no previše često trpe najteže posljedice ratova. Seksualno nasilje, uključujući samo silovanje, gnusno je ratno oružje koje se sve češće rabi", piše UN-ov populacijski fond (UNFPA) u izvješću 2010. o svjetskom stanovništvu.

Izvješće je objavljeno uoči 10. godišnjice donošenja rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti UN o položaju žena, miru i sigurnosti. Ta rezolucija iz 2000. poziva na prekid seksualnog nasilja prema ženama i djevojkama u oružanom sukobu i prva je koja se konkretno bavi utjecajem rata na žene i ženskim doprinosom rješavanju sukoba i održivom miru.

U Bosni i Hercegovini, 15 godina nakon rata "velik broj silovanih žena i dalje je traumatiziran i u njih je toliki strah da se ne otkrije kako su one bile žrtve da su nesposobne društveno funkcionirati", piše u izvješću.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe procjenjuje kako je tijekom rata u BiH 20 tisuća žena bilo izloženo silovanju i drugim oblicima seksualnog nasilja. Udruga "Žena - žrtva rata" procjenjuje da je ta brojka premašila 25.000.

UN-ovo izvješće je osim žena iz BiH obuhvatilo i svjedočenja žena pogođenih ratnim sukobima i prirodnim katastrofama na Haitiju, u Iraku, Jordanu, Liberiji, Istočnom Timoru, Ugandi te na Palestinskim područjima. Na istoku Demokratske Republike Kongo više od 15.000 žena i djevojčica bilo je silovano samo u 2009., a činili su to i pobunjenici i vladine snage, kazao je zapovjednik UN-a u toj zoni Roger Meece.

Ratni sukobi još više produbljuju nejednakosti između žena i muškaraca no "poslijeratna obnova pruža jedinstvenu priliku, priliku za ispravljanje nejednakosti, za pružanje jednakopravne pravne zaštite i stvarnje prostora potrebnog za pozitivnu promjenu", ističe izvršna direktorica UNFPA, Thoraya Ahmed Obaid. (hina/metro-portal)

20.10.2010. 17:15:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh