« Život
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
LOŠE...

Žene su pod većim stresom na poslu

Seksizam na radnom mjestu i obiteljske odgovornosti koje pružaju dodatne pritisak, razlog su većeg stresa kod žena

Njima je gore...
Njima je gore... (Arhiva)
Više o

žene

,

stres

,

posao

Žene trpe puno veću razinu stresa na poslu nego muškarci i zbog toga su i sklonije depresiji. Objašnjenje je seksizam na radnom mjestu i obiteljske odgovornosti koje pružaju dodatne pritisak, zaključak je studije koju je proveo Health and Safety Executive u Velikoj Britaniji.

Od 25 godine, žene su pod puno većim stresom od muškaraca i tako ostaje cijeli njihov radni vijek. Vrhunac je  u dobi od 35. do 44., kad mnoge žene žongliranju obiteljske obveze, kao skrb za djecu i starije roditelje.

Suočene su s dodatnim radnim pritiscima: moraju dokazati da su jednako sposobne kao muškarci, ne cijeni ih se dovoljno i ne unaprijeđuje i imaju nejednake plaće.

Podaci su skupljani u periodu od tri godine, završno s 2016., a pokazali su i da muškarci u tri dobne skupine (16-24, 25-34 and 35-44) imaju značajno niže stope stresa na radnom mjestu od prosjeka. Oni s najvišim stopama su muškarci u dobi 45-54, ali ta stopa "nije statistički značajna", piše u HSE izvješću, a prenosi The Guardian.

Za usporedbu, žene u skupinama od 25-34, 35-44 i 45-54 su sve, statistički gledano, pod većim stresom od prosjeka. Izvješće je pokzalo i da je depresija, anksioznost i stres povezan s poslom,  bio razlog za čak 37% bolovanja.

21.10.2020. 21:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh