« Život
objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana
10 GODINA

Kako je Instagram promijenio svijet?

Britanska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja najavila je da više neće biti prikrivenog oglašavanja

Samo 10 godina...
Samo 10 godina... (Arhiva)
Više o

Instagram

,

influenceri

Instagram je kriv za sve - zbog njega postoje influenceri, zbog njega se promijenio marketing, zbog njega se promijenio i format fotografije. Malo tko više slika vodoravno, sad se nosi okomito. A sve je počelo s fotografijom psa lutalice.

Instagram slavi 10. rođendan, a u međuvremenu je dobio i svoju socijalističku heroinu, influencericu koja je pokrenula organiziranje sindikata. Ali i influencerima se spremaju promjene.

Prva fotografija ikad objavljena na Instagramu - zlatni retriver kojeg je na ulici uslikao suosnivač instagrama Kevin Sistrom. Tu su i nožni prsti njegove djevojke.

Tko bi rekao da će od toga nastati posve novo zanimanje koje nam je donio Instagram: influencer, ili na hrvatskom, utjecajnik.

U 10 godina na Instagramu je objavljeno 50 milijardi fotografija. Ima više od milijardu korisnika koji svaki dan objave oko sto milijuna fotografija i videozapisa. 4,2 milijuna puta svaki dan na toj mreži netko stisne lajk.

Ima 500 tisuća aktivnih influencera koji objavljuju što jedu, piju, kamo putuju, kako se šminkaju i odijevaju.

Posao bi im se mogao promijeniti. Britanska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja najavila je da više neće biti prikrivenog oglašavanja, nego će plaćeni influenceri morati napisati da nešto reklamiraju.

Influenceri su danas ljuti jer smatraju da ih se iskorištava pa su u Americi i Britaniji osnovali sindikat. Za to je zaslužna Amy Heart, koju nazivaju socijalističkom ikonom, jer se bori za bolje ugovore i pravednije plaćanje.

U 10 godina promijenio je sve. Dojam je postao važniji od stvarnosti: mnogi se na putovanju više slikaju nego što razgledavaju, mnogima je važniji izgled jela nego okus.

Čak je uspio promijeniti i način fotografiranja: sada se slika okomito, a tijekom lock downa na koncerte smo išli na instagram.

I, je li vrijedilo truda?

20.10.2020. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh