« Komentari
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
NEPRISTOJNA EU

Žene se u EU treba oslovljavati imenom, nikako ne s gospođo ili gospođice

U Hrvatskoj pravila lijepog ponašanja nalažu da se ženske osobe u profesionalnom životu, bez obzira na bračni status, oslovljava s "gospođa"

Više o

EU

,

Metronom

,

gospođica

,

oslovljavanje

Iako već odavno u poslovnom dopisivanju na engleskom jeziku važi pravilo da se žene titulira s Ms, umjesto Mrs ili Miss, europskim birokratima to nije dovoljno već su izdali naputak da se prekine sa seksističkom praksom oslovljavanja žena s gospođo (missis) ili gospođice (miss).

I u govornom je jeziku moguća neugodnost izbjegnuta pristojnim osovljavanjem žena s Madam, a muškaraca sa Sir. Ova ova izraza baš ništa ne govore o bračnom statusu osobe. Međutim, izgleda da je ipak došlo vrijeme da se u potpunosti ukine istinski seksistička Miss (gospođica), koja iako može zazvučati kao kompliment, ako je upućena starijoj osobi koja izgleda mladoliko, ipak ima podcjenjivački i seksistički prizvuk.

 U Hrvatskoj pravila lijepog ponašanja nalažu da se ženske osobe u profesionalnom životu, bez obzira na bračni status, oslovljava s "gospođa" i tako bi trebalo i ostati jer je teško je zamisliti da u poslovnom komuniciranju zovemo telefonom i umjesto da tražimo gospođu Marić, zatražimo Marić, ili možda Marićevu, ili možda Sanju Marić?

Hrvatska dakle ima načina kako riješiti problem, a isto je i sa drugim jezicima. Ukinimo dakle samo senoritu, miss, fraulein i gospođicu, i sve će biti OK. Svako drugo rješenje je nepotrebno cirkusiranje koje će dovesti do mnogih neugodnih i glupavih situacija. 

Piše: Metronom
15.10.2011. 14:14:45
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Šaptač tetama
    15.10.2011. 19:44
    Nek ih oslovljavaju s 'teta' ili 'drugarice', to bi sve riješilo :D
  2. avatar
    poker
    24.10.2011. 13:03
    nek me zove kako god hoče dok me ne dira, a mrzim feministice :)- šta su mi dale- pravo! hvala na pravu da radim isto kao i moj muž pa dođem doma rintam oko djece po kući i oko njega, jer je on umoran s posla došao. daj molim te! slažem se s ovim drugarice- to bi sve riješilo :) hahah
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh