« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 mjeseci i 21 dan
MOLIM?

Žene piju sve više - i umiru sve ranije

Porast smrtnih slučajeva rezultat je nesrectne rodne ravnopravnosti - žene sada posežu za čašom skoro u istoj mjeri kao i muškarci

Smanjite malo...
Smanjite malo... (Arhiva)
Više o

žene

,

alkohol

,

smrt

,

muškarci

Vjerovali vi to ili ne, čak 49 posto žena pilo  u prethodnom mjesecu, u usporedbi s 55 posto muškaraca. Žene u tridesetim i četrdesetim godinama, posebno, sada piju više od svojih muških kolega.

Za razliku od teških droga, na alkohol se gejeneralno gleda kao na manje opasan način za ublažavanje stresa i smanjenje inhibicija za žene, kaže Drewty Patel, specijalist za psihijatriju ovisnosti na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Miamiju.

"To je legalno, lako dostupno i nije toliko tabu u društvu, tako da se žene osjećaju manje zabrinute zbog konzumiranja alkohola", kaže ona.

To je svakako bio slučaj s jednom od sugovornica.

"Bio sam u provodu s djevojkama do 8 ujutro", kaže tridesetpetogodišnja poduzetnica i blogerica, u Tampi na Floridi. Alkohol je učinio noćne izlaske i putovanja zabavnijim, omogućavajući joj da upozna nove ljude i da pleše bez srama. Prošle godine je privremeno odustala od alkohola da bi izgubila nekoliko kilograma i bila je zaprepaštena simptomima. Imala je jak poriv za alkoholom, pojačanu anksioznost i periodično drhtanje ruku.

"Bila sam potpuno šokirana. Do tada nisam mislila da sam ovisna", kaže ona.

Efekti alkohola ovise od fizičke građe

Za alkohol se koriste različiti termini koji imaju za cilj da kod korisnika izmjene svijest da čak i male količine vina, piva ili koktela ugrožavaju zdravlje.

Prošle godine, globalna neprofitna „Svjetska federacija za srce" osporila je široko rasprostranjenu ideju da je dnevna čaša crnog vina dobra za vas. Bilo koja količina povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i aneurizme, navela je grupa.

Čak i kada konzumiraju istu količinu alkohola kao i muškarci, žene su podložnije njegovim negativnim efektima. Stručnjaci to opravdavaju činjenicom da žene imaju više masnog tkiva i manje vode od muškaraca slične težine, što rezultira većom koncentracijom alkohola u krvi. Žene također imaju manje enzima koji metaboliziraju alkohol. Smatra se da njihove hormonske fluktuacije igraju ulogu u tome koliko brzo se alkohol razlaže.

Prema istraživanjima, žene koje konzumiraju alkohol imaju više zdravstvenih problema od muškaraca. Također, žene koje popiju dva pića na dan i manje, imaju povećan rizik od smrti.

Kako su naveli istraživači, prema statistikama rađenim 2018. godine njihov broj je drastično skočio. Smrtnost kod žena godišnje raste za 15 posto, a kod muškaraca za 12,5 posto.

"Ovakvi podaci nisu očekivani, a pored upotrebe alkohola, raste i upotreba opijata. Nerijetko, oni se miješaju i izazivaju kolaps i smrt", naveo je Ibrahim Karai, koautor studije zadužen za istraživanja zdravlja stanovništva, sa Sveučilišta Hofstra u Hampstadu u New Yorku.

08.09.2023. 13:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    08.09.2023. 17:19
    alkohol ubija
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh