« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
ŠOVINIZAM

Žene iz Jakarte u borbi za pravo na slobodno odijevanje

Indonežanke prosvjeduju zbog riječi guvernera Džakarte Fauzija Bowe koji je u petak rekao kako žene, da izbjegnu silovanje, ne bi smjele nositi odjeću koja previše otkriva

Fotografija vijesti
Više o

ženska prava

,

ravnopravnost spolova

,

seksizam

,

Jakarta

Šarene tajice i kratke minice okupirale su središnji trg u glavnom gradu Indonezije, nakon što je jedan vladin dužnosnik izjavio kako su žene same krive za silovanje ako se provokativno odijevaju, piše Hina. Više je desetaka bijesnih žena prosvjedovalo protiv ove seksitičke izjave, tražeći ostavku dužnostnika.

Prosvjeduju zbog riječi guvernera Džakarte Fauzija Bowe koji je u petak rekao kako žene, da izbjegnu silovanje, ne bi smjele nositi odjeću koja previše otkriva. On se brzo ispričao, ali svi su mediji prenijeli njegove riječi, a raširile su se i Twitterom.

Sudionice skupa pozvale su i policiju i indonezijsku vladu da boje štite žene i pomažu žrtvama seksualnih napada. Žene su nosile transparente s tekstom: Ne govorite nama kako da se odijevamo, njima recite da ne siluju" i "Nije moje tijelo pornić, nego tvoje prljave misli".

18.09.2011. 20:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh