« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 17 dana i 11 sati
SAVJETI

Žene imaju veće koristi od vježbanja od muškaraca

Recimo, žene koje se tjedno bave umjerenom tjelesnom aktivnošću 2,5 sata ili intenzivnim vježbanjem 75 minuta imale su 24% manju vjerojatnost od smrtnosti u usporedbi sa svojim neaktivnim vršnjakinjama

Ženama je bolje ;)
Ženama je bolje ;) (Arhiva)
Više o

vježbanje

,

žene

,

zdravstvene koristi

Redovita tjelesna aktivnost možda donosi veće zdravstvene koristi ženama nego muškarcima. Prema studiji objavljenoj u prestižnom Journalu s Američkog koledža kardiologije, žene koje se tjedno bave umjerenom tjelesnom aktivnošću 2,5 sata ili intenzivnim vježbanjem 75 minuta imale su 24% manju vjerojatnost od smrtnosti u usporedbi sa svojim neaktivnim vršnjakinjama.

Nasuprot tome, muškarci koji su vježbali u istom vremenskom okviru zabilježili su 15% manji rizik od smrti u odnosu na one koji nisu bili tjelesno aktivni. Rezultati su proizašli iz analize podataka više od 400.000 odraslih osoba u SAD-u tijekom dvadesetogodišnjeg razdoblja.

Žene bi mogle imati veće koristi

Iako je već poznato da vježbanje pruža brojne zdravstvene prednosti, ova studija naglašava kako žene mogu doživjeti veće koristi od manje količine tjelovježbe u odnosu na muškarce. Znanstvenici sugeriraju da bi anatomija mogla igrati ključnu ulogu u ovim razlikama, napominjući kako muškarci obično imaju veća srca, šire dišne putove i veća mišićna vlakna.

Dr. Beteal Ashinne, neinvazivni kardiolog koji nije sudjelovao u studiji, ističe da rezultati otvaraju prostor za daljnja specifična istraživanja koja bi mogla objasniti zašto postoji ova razlika u koristima od vježbanja između spolova.

Potrebno je uzeti u obzir i druge faktore

Unatoč velikim otkrićima, stručnjaci napominju da studija ima određena ograničenja, uključujući njezin promatrački karakter, što znači da izravna uzročno-posljedična veza između tjelesne aktivnosti i smanjenog rizika od smrti ne može biti definitivno potvrđena. Također, studija ne uzima u obzir druge faktore životnog stila kao što su prehrana, pušenje i konzumacija alkohola.

Unatoč tome, poruka stručnjaka je jasna: tjelesna aktivnost je ključna za smanjenje smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti za oba spola. Preporučene smjernice Američkog ministarstva zdravstva i socijalnih usluga pozivaju na najmanje 2,5 do 5 sati tjedno umjerene tjelesne aktivnosti ili 1 sat i 15 minuta do 2 sata i 30 minuta intenzivne tjelesne aktivnosti svaki tjedan, ili kombinaciju obje.

Dakle, bez obzira na spol, integracija tjelesne aktivnosti u tjednu rutinu igra ključnu ulogu u očuvanju optimalnog zdravlja i dobrobiti.

12.04.2024. 10:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh