« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 17 dana i 9 sati
SAVJETI

Proljetno povrće jače od multivitamina

U svakom slučaju, koju god vrstu šparoga jeli - bijele, zelene, ružičaste ili ljubičaste - ovo proljetno povrće ima mnogo zdravstvenih prednosti

Navalite na šparoge!
Navalite na šparoge! (Arhiva)
Više o

povrće

,

šparoge

,

multivitamini

Proljetno povrće obiluje vitaminima, mineralima i vlaknima, koji su ključni za održavanje zdravlja. Njegova raznolikost i svježina čine ga nezamjenjivim dijelom uravnotežene prehrane. Stoga je nutricionistica Jessica Shand, istražujući nutritivne vrijednosti, otkrila da jedno takvo povrće nudi zdravstvene dobrobiti koje često nadmašuju nutritivne vrijednosti multivitaminskih dodataka.

"Šparoge su jedan od najboljih darova proljeća kad je riječ o smanjenju upala u tijelu. One sadrže vitamin C koji podržava imunološki sustav, vitamin A za zdravlje imuniteta te vitamin K za zdravlje kostiju. Također su i izvor vlakana koji promiču zdravlje crijeva", rekla je Shand za Vogue.

Dodaje da su šparoge toliko bogate hranjivim tvarima i antioksidansima da se mogu natjecati s multivitaminima. Uz obilje zdravstvenih svojstava, od folne kiseline do vitamina E, ovo sezonsko povrće može izgledati jednostavno, ali daleko je od toga.

Šparoge su dobar izvor vlakana, što pridonosi zdravlju crijeva

"Ljubičaste šparoge sadrže velike količine biljnih pigmenata koji se nazivaju 'antocijanini', a odgovorni su za njihovu boju i imaju snažno antioksidativno djelovanje u tijelu. To je važno jer antioksidansi sprječavaju nakupljanje štetnih slobodnih radikala i mogu smanjiti rizik od kroničnih bolesti poput raka", tvrdi nutricionistica.

U svakom slučaju, koju god vrstu šparoga jeli - bijele, zelene, ružičaste ili ljubičaste - ovo proljetno povrće ima mnogo zdravstvenih prednosti. Shand je navela još nekoliko njih.

  1. Vitamin E i vitamin C pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa.
  2. Tiamin i vitamini skupine B izvrsni su za povećanje razine energije, pridonose poboljšanju koncentracije i reguliraju razinu šećera u krvi.
  3. Vitamin K pridonosi zdravlju kostiju.
  4. Sadrže folnu kiselinu, koja je neophodna za trudnice jer doprinosi zdravom razvoju fetusa.
  5. Beta-karoten i karotenoidi potiču apsorpciju vitamina A i pomažu u sprječavanju znakova starenja kože.
  6. Sadrže glutation, koji se suprotstavlja slobodnim radikalima jer je snažan antioksidans.
  7. Magnezij i kalij mogu pomoći u kontroli tjeskobe i krvnog tlaka.
  8. Šparoge su dobar izvor vlakana, što pridonosi zdravlju crijeva. 

Bez obzira jedemo li šparoge kuhane ili sirove, dobrobiti ostaju nepromijenjene. Međutim, iako se šparoge smatraju bezbrižnima, njihovo jedenje može potaknuti diurezu, stoga vrijedi provjeriti trebamo li ih konzumirati ako patimo od bubrežnih kamenaca, zatajenja bubrega ili bilo koje urinarne infekcije.

12.04.2024. 12:53:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh