« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
VJEČNA BORBA

Žene imaju bolje pamćenje od muškaraca

Za razliku u uspješnosti prisjećanja vjerojatno je odgovoran estrogen

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

žene

,

pamćenje

,

muškarci

,

memorija

Borba spolova nema kraja. Svako malo se pojavi neko istraživanje koje tvrdi da su muškarci bolji od žena u tome i tome i obrnuto. Tako ni novo istraživanje Obrazovnog instituta pri Sveučilištu London nije izuzetak. Naime, prema njegovim rezultatima, žene imaju mnogo bolje pamćenje od muškaraca i ono se s godinama samo poboljšava dok kod muškaraca slabi. Da se radi o ozbiljnoj analizi dokazuje podatak da je u istraživanju sudjelovalo 10,000 osoba u dobi od 50 godina. Istraživači su testirali njihovu moć prisjećanja. Žene su bile znatno uspješnije, no nije potpuno jasno zašto. Pretpostavka je da estrogen igra veliku ulogu u tome.

Muškarci i žene i Škotske, Walesa i Engleske inače su dio dugoročnog istraživanja o zdravlju, obrazovanju i međuljudskim odnosima. Od njih su stručnjaci sa spomenutog instituta zatražili da prođu test memorije. Prvo su čuli deset svakodnevnih riječi. Imali su dvije minute da ih se što više prisjete. Zatim su, nakon pet minuta, morali izlistati svih deset riječi. Žene su oba puta pobijedile muškarce. U testu u kojem se trebalo navesti što više životinja u minuti i muškarci i žene imali su podjednake rezultate - svi su naveli prosječno po 22 životinje.

Voditeljica istraživanja profesorica Jane Elliot kaže da razlike u uspješnosti prisjećanja imaju biološke uzroke. „Nije velika razlika, ali je stvarna", dodaje Elliot. Moguće je da je za sve odgovoran estrogen, ženski spolni hormon. To sugerira i jedno američko istraživanje koje je dokazalo da memorija slabi kako se remeti razina hormona tijekom menopauze i zatim se naglo vraća u prijašnje stanje. Obzirom da su žene u britanskom istraživanju sve bile u 50-ima i blizu ili već u menopauzi, to znači da su žene u ostalim dobnim skupinama još uspješnije u „igri pamćenja" od muškaraca, zaključak je istraživačkog tima.

14.03.2010. 11:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh