« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
LIJEVI ILI DESNI MOZAK

Žene bolje pamte sretne događaje

Ženama je bitno lakše pamtiti sretne događaje i u tim se trenucima aktivira desna strana mozga

Muškarci i žene različito pamte emocionalno snažne događaje
Muškarci i žene različito pamte emocionalno snažne događaje (DeviantArt)
Više o

žene

,

pamćenje

,

mozak

,

muškarci

,

lijeva polutka

,

desna polutka

Razgovori o razlikama između muškaraca i žena omiljena su tema kad se na istom mjestu nađe više pripadnika istog spola, i obično je onaj spol koji nedostaje na tapeti. Istraživači sa Sveučilišta u Montrealu dali su doprinos temi u jednom zanimljivom aspektu.

Naime, prikupili su poveću skupinu ispitanika i pokazivali im fotografije raznih dobrih i loših stvari, od preslatkih malih životinjica preko nesreća pa sve do erotskih scena, bilježeći pritom reakcije na EEG monitoru.

Nakon pregledavanja fotografija, ispitanici su trebali pritisnuti gumb kojim bi potvrdili jesu li već vidjeli takvu fotografiju. Rezultati su bili prilično zanimljivi, jer su žene pokazale da emocije imaju velik utjecaj na njihovo pamćenje, a izuzetno loše rezultate ostvarivale su u prepoznavanju loših događaja.

S druge strane, muškarci su se iskazali upravo u tom segmentu. Ženama je bilo bitno lakše pamtiti sretne događaje i u tim se trenucima aktivira desna strana mozga, dok je kod muškaraca situacija obrnuta, lijeva polutka postaje aktivna.

Sad nam je barem jasno zašto imamo problema kad se sastanemo sa starim prijateljima i pokušamo se zajednički prisjetiti prošlosti, čudeći se neprestano kako netko ima, naizgled, slabo pamćenje.


08.03.2013. 15:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh