Zaljubljeni ljudi ne mogu razlikovati okuse
Hormoni koju luduju u doba zaljubljenosti sprječavaju nas da ispravno prepoznamo okuse
Zaljubljeni ste preko ušiju i jedete sladoled, a ne shvaćate da uz kornet žvačete i omotni papir? To je normalno, pokazalo je istraživanje njemačkih znanstvenika, i to iz razloga što vam hormoni toliko luduju da ne možete prepoznati okuse kako treba.
Sve što osjećamo na neki je način uvjetovano hormonima, oni sudjeluju u funkcioniranju metabolizma, imunog sustava i utječu na sklonost stresu, pa tako i na okuse koje osjećamo ili ne.
U istraživanju su korišteni razni okusi, a za promjene u tijelu kao referentna točka uzimani su oksitocin i testosteron. Razina oksitocina imala je velik utjecaj na prepoznavanje okusa kod svježe zaljubljenih osoba.
S vremenom se razina oksitocina snižava, tako da parovi u dužoj stabilnoj vezi nemaju problema s nijansama okusa. Oksitocin se inače naziva i hormon ljubavi, a poznat je po tome da mu razine rastu kad žene rađaju djecu ili je doje.
Razina testosterona se kod svježe zaljubljenih gotovo izjednačila, porastavši naglo kod žena, a smanjivši se kod muškaraca.
Znanstvenici razmišljaju o mjerenjima još biomarkera poput adrenalina, kako bi na taj način mogli prepoznati promjene u tijelu koje nisu lako uočljive, a mogu se detektirati problemima s čulom okusa.
Novi komentar