« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
LOL

Zaljubljeni ljudi ne mogu razlikovati okuse

Hormoni koju luduju u doba zaljubljenosti sprječavaju nas da ispravno prepoznamo okuse

Zaljubljenima se može podvaliti svašta u tanjuru
Zaljubljenima se može podvaliti svašta u tanjuru (Arhiva)
Više o

zaljubljenost

,

testosteron

,

oksitocin

,

hormon ljubavi

,

okusi

Zaljubljeni ste preko ušiju i jedete sladoled, a ne shvaćate da uz kornet žvačete i omotni papir? To je normalno, pokazalo je istraživanje njemačkih znanstvenika, i to iz razloga što vam hormoni toliko luduju da ne možete prepoznati okuse kako treba.

Sve što osjećamo na neki je način uvjetovano hormonima, oni sudjeluju u funkcioniranju metabolizma, imunog sustava i utječu na sklonost stresu, pa tako i na okuse koje osjećamo ili ne. 

U istraživanju su korišteni razni okusi, a za promjene u tijelu kao referentna točka uzimani su oksitocin i testosteron. Razina oksitocina imala je velik utjecaj na prepoznavanje okusa kod svježe zaljubljenih osoba. 

S vremenom se razina oksitocina snižava, tako da parovi u dužoj stabilnoj vezi nemaju problema s nijansama okusa. Oksitocin se inače naziva i hormon ljubavi, a poznat je po tome da mu razine rastu kad žene rađaju djecu ili je doje. 

Razina testosterona se kod svježe zaljubljenih gotovo izjednačila, porastavši naglo kod žena, a smanjivši se kod muškaraca. 

Znanstvenici razmišljaju o mjerenjima još biomarkera poput adrenalina, kako bi na taj način mogli prepoznati promjene u tijelu koje nisu lako uočljive, a mogu se detektirati problemima s čulom okusa.

 

08.03.2013. 20:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh