« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
LOŠA KOMBINACIJA

Žena gotovo izgubila nogu zbog dijete na bazi grejpa

Poznata je opasna interakcija grejpa s lijekovima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

dijeta

,

kontracepcija

,

krvni ugrušak

,

kolesterol

,

grejp

,

dijeta na bazi grejpa

,

interakcija s lijekovima

,

gangrena

,

CYP3A4

,

estrogen

,

blokada enzima

Konzumiranje grejpa pridonijelo je stvaranju velikog krvnog ugruška u 42-godišnje žene koja je zbog toga zamalo izgubila nogu u kojoj se ugrušak fomirao, objavio u petak medicinski časopis The Lancet.

Poznato je da sok grejpa ili konzumiranje te voćke stvara opasne interakcije s lijekovima, piše časopis i prenosi slučaj koji je opisala liječnica Lucinda Grande iz Olympije u Sjedinjenim Državama.

U njezinu se bolnicu krajem 2008. javila 42-godišnjakinja s tegobama pri hodu i disanju. Dan ranije ta je žena dugo putovala automobilom i tijekom vožnje osjetila bol koja se širila iz donjeg dijela leđa prema lijevome koljenu, a sutradan joj je lijeva noga poprimila ljubičastu boju.

Žena je koristila oralnu kontracepciju, a tri dana ranije počela je trodnevnu dijetu koja je uključivala konzumaciju po jednog grejpa ujutro.

Liječnici su otkrili krvni ugrušak u lijevoj nozi s opasnošću da preraste u gangrenu i odmah ga uklonili te tako spasili pacijentičinu nogu.

Iako su testiranja pokazala kronično suženje glavne vene u lijevoj nozi i anomaliju genetske predispozicije za stvaranje ugrušaka, liječnici drže da je konzmiranje grejpa odigralo svoju ulogu.

Sok grejpa blokira enzim CYP3A4 koji se nalazi u lijekovima protiv kolesterola i u ovome slučaju estrogena u kontracepcijskoj piluli čineći te lijekove potencijalno toksičnima, objasnili su liječnici. (hina/metro-portal)

03.04.2009. 08:08:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh