« Zdravlje
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
DIMITRI KRAINC

Otkriće u liječenju neuro degenerativnih bolesti

Uspješno riješena identifikacija i uklanjanje onih proteina koji uzrokuju bolest.

(CROPIX)
Više o

Alzheimerova bolest

,

Parkinsonova bolest

,

otkriće

,

MEDILS

,

Cell

,

Dimitri Krainc

,

Harvard

,

neurodegenerativni poremećaj

,

Huntingtonova bolest

,

neurodegeneracija

U najnovijem broju američkoga znanstvenog časopisa Cell, hrvatski znanstvenik i neurolog Dimitri Krainc, s američkog sveučilišta Harvarda, objavio je otkriće koje će pomoći u liječenju teških neurodegenerativnih poremećaja poput Alzheimerove, Huntingtonove i Parkinsonove bolesti, priopćeno je danas iz Mediteranskog instituta za istraživanje života (MEDILS) iz Splita, gdje Krainc vodi znanstveno-istraživačku grupu koja se bavi mehanizmima neurodegeneracije.

Međunarodni znanstveni tim predvođen Kraincem otkrio je i opisao novi mehanizam kemijske modifikacije, zvan acetilacija, koji pospješuje proces razgradnje štetnih proteina koristeći mehanizme koji su već aktivni u stanici.

"Tim otkrićem uspješno je riješen ključni izazov u dosadašnjim istraživanjima neurodegenrativnih poremećaja - identifikacija i uklanjanje onih proteina koji uzrokuju bolest, a da se pri tome sačuvaju oni proteini koji su neophodni za normalni rad živčanih stanica", navodi se u priopćenju.

"Neurodegenerativne bolesti nastaju uslijed povećanog nakupljanja pojedinih proteina u neuronima. Ovakve nakupine remete normalni rad neurona i uzrokuju gubitak pamćenja kod Alzheimerove bolesti, poremećaje u motorici kod Parkinsonove i Huntingtonove bolesti, kao i druge ozbiljne poteškoće u funkcioniranju živčanog sustava", pojasnio je Krainc.

U MEDILS-u ističu veliki značaj tog otkrića, jer bi se razvojem specifičnih lijekova, čije bi djelovanje bilo usredotočeno na acetilaciju i otklanjanje štetnih proteina, u vrlo kratkom vremenu moglo postići značajne rezultate u liječenju neurodegenerativnih bolesti.

Potencijalni lijekovi koji bi pospješili mehanizam degradacije se već primjenjuju u liječenju nekih oblika raka, a u tijeku je suradnja s nekoliko farmaceutskih tvrtki radi njihove prilagodbe liječenju neurodegenerativnih bolesti. Ti bi lijekovi trebali štititi stanice od toksičnih utjecaja nakupljenih proteina, te pospješiti normalni rad neurona i smanjiti neurodegeneraciju. (hina/metro-portal)

02.04.2009. 14:16:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh