« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
SUMMIT U FRANCUSKOJ

Zemlje G20 utanačile akcijski plan za spas svjetskog gospodarstva

Čelnici zemalja s najrazvijenijim gospodarstvima, G20, dovršavaju akcijski plan kojim se namjerava svjetsko gospodarstvo vratiti uravnoteženom rastu

Više o

MMF

,

Francuska

,

gospodarska kriza

,

financijska kriza

,

summit G20

,

svjetsko gospodarstvo

Na summitu skupine G20 u Francuskoj u četvrtak se dovršava akcijski plan kojim će se svjetsko gospodarstvo nastojati vratiti uravnoteženom rastu a razmatra se i povećanje resursa MMF-a za pomoć zemljama uzdrmanim ekonomskim šokovima, javlja Hina.

Nacrt zajedničke izjave, koji je na uvid dobila agencija Reuters, pokazuje da se 20 velikih gospodarstava slaže kako zemlje s velikim proračunskim deficitima moraju pristupiti fiskalnoj konsolidaciji, a one s trgovinskim suficitom trebaju ojačati unutarnju potražnju.

Plan uključuje i obećanje Italije da će smanjiti svoj dug i deficit, rekli su izvori za Reuters.

G20 se pokušava uhvatiti u koštac s velikim neravnotežama koje su dovele do krize 2007-09. i pozvati Europu da počisti svoj fiskalni nered.

"Zemlje s prekomjernim teretom duga trebaju odmah početi fiskalnu konsolidaciju. Zemlje u eurozoni u kojima tržišta vide sigurna utočišta trebaju podržati potražnju i time olakšati položaj slabijim partnerima", izjavio je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

Čelnici okupljeni na summitu G20 na francuskoj rivijeri u Cannesu, kojim dominiraju dramatični preokreti oko rješavanja grčkog duga uključujući i izglede da Grčka napusti eurozonu, kažu da su se suglasili kako treba povećati sredstva MMF-a da bi se ojačalo povjerenje i Fondu osigurala sredstva za borbu s budućim krizama.

Britanski ministar financija George Osborne rekao je da Kina podupire takav plan, te da nema izdvojenih glasova kakvi su postojali kada je G20 bio pod pritiskom da pokaže istu odlučnost u dogovaranju mjera za rješavanje krize godine 2008.

"Međunarodna zajednica je prihvatila da treba rješavati opću globalnu ekonomsku situaciju. Vodi se rasprava o povećanju sredstava MMF-u na klasičan način. Nisam čuo da bilo tko prigovara prijedlogu da trebamo povećati sredstva MMF-a. Koliko sam čuo od Kineza, i oni su zainteresirani za pružanje potpore MMF-u", kazao je Osborne.

Kineski predsjednik Hu Jintao u Cannesu je rekao: "U ovom kritičnom trenutku, G20 mora raditi na rješavanju ključnih problema, potaknuti povjerenje tržišta, ublažiti rizike i odgovoriti izazovima, te promicati globalni gospodarski rast i financijsku stabilnost". Australska premijerka Julia Gillard izjavila je kako se nada da će G20 brzo postići dogovor o dodatnom financiranju MMF-a.

"Najveća ranjivost koja prijeti gospodarstvu je održivost javnog duga u ekonomijama u razvoju", izjavio je turski premijer Tayyip Erdogan.

G20 će objaviti zajedničku izjavu u petak na završetku summita u Cannesu.

Nacrt izjave pokazuje da G20 razmatra prijedlog da MMF stvori novu liniju kratkoročnih kredita za pomoć zemljama suočenim s gospodarskim šokovima izvan njihove kontrole.

Skupina također razmatra upumpavanje milijardi dolara u svjetsko gospodarstvo kroz drugu, posebnu alokaciju Specijalnih prava vučenja (SDR) MMF-a, kako bi se ublažila tjeskoba na tržištima dionica i obveznica izazvana krizom eurozone.

Kineski predsjednik Hu Jintao rekao je da bi korištenje SDR-a trebalo proširiti, sugerirajući da bi Peking mogao podržati ideju da bi se financijski vrijednosni papiri mogli izdavati u SDR-ima, čineći taj obračunski instrument MMF-a rezervnom valutom za dolar.

U nacrtu izjave G20 također se poziva globalno regulatorno tijelo za vrijednosnice - IOSCO, da izradi procjenu funkcioniranja tržišta tzv. CDS-ova, osiguranja kredita, koje je u velikoj mjeri neregulirano i odvija se izravno između banaka i investitora.

Nacrt zajedničke izjave summita G20 pokazuje malo napretka oko prvotnog cilja domaćina Francuske, vezanog uz pokretanja rasprave o promjenema u globalnom monetarnom sustavu, kako bi on bolje odražavao interese gospodarstva u razvoju.

04.11.2011. 07:51:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh