« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
MISTERIJ ROTACIJE

Zemlja se okreće brže od svih predviđanja

Mjesec kontinuirano usporava Zemlju, ali se ona ove godine ipak okretala brže nego što su znanstvenici predviđali

Zemlja
Zemlja (Shutterstock)
Više o

Zemlja

,

astronomija

,

pomicanje sata

,

Mjesec

,

rotacija Zemlje

Znanstvenici stoje pred još jednim upitnikom: Zemlja se ove godine okretala brže od svih predviđanja, a nitko ne zna zašto. "Moram priznati da smo iznenađeni trenutnom brzinom rotacije", rekao je za portal Welt-Online Wolfgang Dick s njemačkog Zavoda za geodeziju u Frankfurtu. Iako je rotacija i dalje sve sporija, usporavanje 2010. nije bilo ni približno sporo kao proteklih godina.

Međutim, znanstvenici i dalje ne sumnjaju u dugoročan trend: Zemlja se okreće sve sporije pa će tako svakih 1000 godina izgubiti nekoliko sekundi. Kako bi se naš, atomski sat uskladio s Zemljinom rotacijom od 1972. do danas smo satove pomaknuli za 24 sekunde. Posljednju dopunsku sekundu smo dobili 31. prosinca 2008.

Znanstvenici za sada ne mogu objasniti zašto se rotacija 2010. ponovno ubrzala. Tvrde da na rotaciju utječu mnogi faktori, od klimatskih prilika i kretanja oceana do padanja lišća i topljenja glečera. S druge strane, uzrok kontinuiranog usporavanja povezuje se s Mjesecom. Naime, gravitacijske sile našeg satelita "koče" Zemlju, a ukoliko se taj trend nastavi Zemlja će se za 15 milijuna godina potpuno zaustaviti.

>>Što kad bi se Zemlja zaustavila?

Pretpostavljalo se da će nakon 2005. i 2008. i ove godine biti potrebna dodatna sekunda prije Nove godine, međutim zbog neočekivanog ubrzanja promjena u računanju vremena ipak nije potrebna. Znanstvenici okupljeni oko IERA-e (International Earth Rotation and Reference System Service) sada najavljuju da će u noći s 2011. na 2012. posljednja minuta posljednjeg dana u godini trajati 61 umjesto 60 sekundi. 

Postoje i brojni protivnici uvođenja dodatne sekunde, a glavi argument su im problemi koji se javljaju u usklađivanju kompjuterskih programa diljem svijeta. IERS stoga predlaže scenarij prema kojem će se nakon 2015. sat prilagođavati samo kada dođe do razlike od 60 minuta. U tom slučaju će ljudi 2600. satove uoči još jedne nove godine pomaknuti jedan sat unaprijed.

30.12.2010. 11:42:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    JebMartina
    30.12.2010. 12:12
    moguće da su i za to krive emisije co2
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh