« Život
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
TEŠKO ISKUŠENJE

Želja za brzom hranom jednaka je ovisnosti?

Bilo bi logično da pacijenti koji su pretrpjeli srčani udar, nakon njega iz svoje prehrane u potpunosti izbace brzu hranu

Više o

ovisnost

,

fast food

,

srčani bolesnici

,

brza hrana

Čini se da im to uspijeva u prvih šest mjeseci nakon udara, dok su još preplašeni i zabrinuti za svoje zdravlje, no prema istraživanju, nakon navedenog razdoblja više od polovine ih ne može izdržati da bar jedanput tjedno ne navrate u omiljeni fast food restoran, prenosi Hina. 

To su pokazali rezultati istraživanja obajvljenog u časopisu American Journal of Cardiology. Od gotovo 2.500 pacijentata sa srčanim udarom koji su obuhvaćeni istraživanjem što ga je proveo John Spertus sa Sveučilišta Missouri u Kansas Cityju - 884 ili 36 posto ih je odgovorilo kako su mjesec dana prije udara često konzumirali brzu hranu. Ustanovljeno je da često znači jedanput tjedno ili češće.

No i pola godine nakon pretrpljenog srčanog udara, velik dio nije ih uspio odoljeti iskušenju. "Ponovno povremeno konzumiranje brze hrane, što se ne odnosi isključivo na hamburgere i pržene krumpiriće, povećano je kod određenog broja pacijenata šest mjeseci nakon hospitalizacije.

Uglavnom je riječ o mlađim pacijentima, muškarcima, zaposlenima i manje obrazovanim pacijentima. No istraživanje je pokazalo da su stariji pacijenti i oni kojima je ugrađena premosnica, pola godine nakon udara izbjegavali brzu hranu", rekao je Spertus, dodavši kako se neposredno prije napuštanja bolnice sa svim pacijentima obavlja razgovor i daju im se upute o režimu prehrane kojega bi se trebali pridržavati.

21.02.2011. 12:22:11
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    dora
    21.02.2011. 13:52
    ovisnost je bilo kakvo pretjerivanje u bilo čemu. to može biti alkohol ili droga, neka hrana, ovisnost o novcu, uspjehu, lakomost, ljenost je isto ovisnost ako te ograničava itd.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh