« Život
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
MISIJA KEPLER

Naša galaksija sadrži 500 milijuna planeta pogodnih za život

POGLEDAJTE VIDEO - Znanstvenici su procijenili broj planeta u našoj galaksiji, a on iznosi nevjerojatnih 50 milijardi

Fotografija vijesti
Više o

Mliječni put

,

svemir

,

planeti

,

Zvijezde

,

život

,

goldilock zona

Dobra je vijest što se pretpostavlja kako postoji oko 500 milijuna planeta koji se nalaze u Goldilock zoni, gdje klima nije ni prevruća ni prehladna, što pogoduje razvoju života. Brojke su dobivene iz ranih rezultata NASA-inog teleskopa Kepler, koji se već dvije godine nalazi u misiji predviđenoj da traje 3,5 godina, a čiji troškovi iznose oko 600 milijuna dolara.

Do sada je Kepler pronašao 1235 planeta, od kojih se 54 nalazi u Goldilock zoni. Njegova misija ipak nije ispitivanje pojedinih planeta, nego analiziranje koliko planeta, posebice nastanjivih, postoji u našoj galaksiji. Voditelj projekta, William Borucki, i kolege, otkrili su da svaka druga zvijezda ima planete, a svaka 200-ta ima planete u nastanjivoj zoni.

No to je samo minimum jer zvijezde mogu imati više od jednog planeta, a Kepler mora imati dobru poziciju kako bi opazio planete koji su malo udaljeniji od zvijezde, poput naše Zemlje. Npr., ukoliko bi Kepler bio udaljen 1000 svjetlosnih godina od Zemlje, te promatrao naše Sunce, vjerojatno bi opazio prolazak Venere, no šanse da opazi i Zemlju su 1:8, navode astronomi.

21.02.2011. 11:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh