« Život
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
RECEPT ZA PROBLEME

Želite nježnijeg muškarca? Samo ga pošpricajte novim sprejem

Znanstvenici su izumili ono što sve žene žele, sprej koji izaziva nježnost kod muškaraca

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

hormon oksitocin

,

emocije

,

sprej

Naime, tvrde kako takav sprej može i najtvrdokornije macho muškarce pretvoriti u emocionalne romantičare koji će vam uvijek biti spremni reći pravu riječ i izraziti ljubav.

Istraživači navode kako sprej koristi hormon oksitocin, koje ponekad nazivaju i "nježnom kemikalijom" jer generira osjećaje kod ljudi. U eksperimentu su 24 muškarca inhalirala sprej dok su druga 24 primila placebo. Nakon toga su im prikazivane emocionalne fotografije poput djeteta koje plače, djevojčice koja grli mačku itd. Volontere se zatim pitalo da opišu nivo empatije prema subjektima na slikama.

"Grupa koja je inhalirala oksitocin pokazala je znatno veći nivo empatije nego ona koja je primila placebo", objašnjava Dr. René Hurlemann. Dodaje kako su ti muškarci dosegli nivo senzibilnosti koji se obično nalazi kod žena.

U drugom eksperimentu sudionici su morali odgovarati na jednostavna pitanja na računalu. Točni odgovori bi dobili nasmješeno, a netočni tužno lice. Dr. Keith Kendrick s Instituta Babraham tvrdi kako su volonteri koju su inhalirali sprej postigli bolje rezultate jer su reagirali na nasmješena lica mnogo intenzivnije.

"Naša studija po prvi put pokazuje kako oksitocin doista može utjecati na stimulaciju emocija", dodaje Dr. Hurlemann. Navodi kako se taj hormon može pokazati kao vrijedno oruđe u tretmanu protiv shizofrenije, koja se često povezuje s nemogućnošću povezivanja s drugima, i socijalizacije generalno. 

29.04.2010. 20:49:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh