« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
ŠPINAT I DRUŠTVO

Zeleno lisnato povrće smanjuje rizik od dijabetesa

Jedna i pol porcija više zelenog lisnatog povrća svakog dana smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za 14 posto

Zeleno lisnato povrće
Zeleno lisnato povrće (Shutterstock)
Više o

dijabetes

,

zdravlje

,

voće i povrće

,

povrće

,

dijabetes tip 2

,

špinat

,

Festival vizualnog kazališta

Zeleno lisnato povrće značajno smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu Leicester i objavljeno u časopisu British Medical Journal. Značajno je to otkriće budući da broj oboljelih od ove opasne bolesti raste u cijelom svijetu.

Voditeljica istraživanja Patrice Carter je sa svojim kolegama analizirala šest istraživanja s više od 220.000 ispitanika koja su se bavila povezanošću voća i povrća s dijabetesom tipa 2. Rezultati su pokazali da jedna i pol porcija zelenog lisnatog povrća (na primjer, špinata) više svakog dana smanjuje rizik od dijabetesa za 14 posto.

>> Zdraviji život smanjuje pojavu raka za trećinu

Ipak, konzumiranje većih količina voća i povrća zajedno ne utječe značajno na smanjenje rizika.

Autori navode kako njihovo istraživanje pruža dokaze da je prava hrana korisnija za zdravlje od izoliranih elemenata kao što su, na primjer, antioksidansi.

Znanstvenici Jim Mann s novozelandskog Sveučilišta Otago i Dagfinn Aune s londonskog Imperial Collegea ipak napominju da su potrebna dodatna istraživanja i da je prerano zaključiti kako je nužno jesti zeleno lisnato povrće kako bi se rizik od dijabetesa smanjio.

20.08.2010. 10:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh