« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
jednostavna računica

Kontracepcijom protiv klimaskih promjena

Britanski istraživači zaključili su da je kontracepcija gotovo pet puta jeftinija od konvencionalnih metoda borbe protiv klimatskih promjena

(Getty Images)
Više o

klimatske promjene

,

svjetska populacija

,

emisija ugljičnog dioksida

,

rast populacije

,

emisija ugljičnih plinova

Daily Telegraph prenio je izvješće prestižnog britanskog fakulteta London School of Economics u kojem se navodi kako bi se za svake 4 funte potrošene na kontracepciju tijekom sljedećih 40 godina na zelene tehnologije trebalo potrošiti 32 funte da bi se postigao isti efekt u pogledu smanjenja emisije ugljičnog dioksida.

 „Oduvijek je bilo očito da količina plina ovisi o broju ljudi koji ga proizvode", rekao je Roger Martin, predsjednik Društva za Optimalnu Populaciju na LSE. Kaže da je nemoguće smanjiti količinu ugljika dok se broj stanovnika povećava.

Ta je činjenica dosad bila tabu u kontekstu rasprave o klimatskim promjenama, što je cijelu raspravu učinilo pomalo nerealnom. Stabilizacija broja stanovnika oduvijek je bila bitna u ekološkom pogledu, a ovo istraživanje pokazuje da je također ekonomski razumna.

Martin tvrdi da ovaj problem mora biti uključen u pregovore na konferenciji o klimatskim promjenama koja će se u prosincu održati u Kopenhagenu. „Ovaj je element rješenja jednostavan i jeftin te donosi mnogo društvenih i ekonomskih prednosti, od zdravstva i obrazovanja do prava žena. Također bi pomogao u borbi s drugim problemima s kojima smo suočeni - u vezi povlačenja tla, pitke vode, šuma, lovišta, ribarstva, divljih životinja, zaliha nafte i nedostatka hrane."

Prema procjenama UN-a, čak je 40% trudnoća neželjeno. Podaci ukazuju na to da bi planiranje obitelji moglo smanjiti broj neželjene djece za 72%. Time bi se projekcije broja stanovnika za 2050. smanjile za između 500 milijuna i 8.64 milijarde. Između 2010. i 2050. bilo bi proživljeno 12 milijardi „ljudskih godina" manje.

09.09.2009. 21:12:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh