« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
EKO GRADNJA

Zelena zgrada koja štedi vodu nije science fiction

Potreba za pitkom vodom udvostručit će se do 2025., raste potreba za zelenom gradnjom i u Hrvatskoj

Zelena gradnja nije science fiction
Zelena gradnja nije science fiction (Free Digital Photos)
Više o

ekološka svijest

,

zelena gradnja

,

Bank of Manhattan

Jednostavna rješenja za uštedu vode u zgradarstvu i kućanstvima već sada su nam dostupna, zaključak je simpozija o zelenoj gradnji u Hrvatskoj koji je pod nazivom "Učinkovito upravljanje i korištenje vode u građevinama" upriličio Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj u Društvu arhitekata Zagreba (DAZ), prenosi Hina.

Predsjednik Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj Mark Gero iznio je pozitivan primjer jedne od najviših zgrada u New Yorku "Bank of Manhattan", gdje se na godinu uštedi 30 milijuna litara vode i znatno smanji emisija stakleničkih plinova.

Neboder zahvaća gotovo svaku kap kiše, a kišnica se uvodi u sustav gdje "slobodnim padom", umjesto električnim pumpama, dolazi do zahoda. Osim toga, tuševi i slavine su sa smanjenim protokom vode, u pisoarima se voda niti ne upotrebljava, nego u njima stoji kemijska tekućina, a reciklirana voda upotrebljava se i u sustavu hlađenja. Za hlađenje služe i podzemne vode, rekao je Gero.

Praktični ekološki savjeti

Sve zgrade, pa i mala kućanstva, mogu znatno uštedjeti vodu pametnom vanjskom i unutarnjom upotrebom te korištenjem tehnološke vode, rekao je Hrvoje Kvasnička iz tvrtke "Tehnika" i član upravnog odbora Savjeta za zelenu gradnju.

Potrebno je, dodao je, rabiti već postojeća rješenja, poput vodokotlića s dvije tipke jer se tako uštedi 67 posto vode, intersense zahoda s manjim protokom vode te pisaore bez vode. Stare slavine koje potroše 15 litara vode u minuti trebalo bi zamijeniti novima koje troše šest litara, a najbolje slavinama koje se same uključuju i isključuju. Važno je, napominje, rabiti i recikliranu vodu. U vrtovima, gdje potrošnja vode za zalijevanje može premašiti godišnju potrošnju ukućana, važno je odabrati domaće ili višetrajne biljke umjesto engleske trave ili posuti vrt komadićima drva kako bi se spriječilo isparavanje.

"Zelena zgrada nije 'science fiction', a sa svega pet posto dodatnih ulaganja možemo ostvariti znatne uštede", dodao je.

Na simpoziju o zelenoj gradnji bilo je više riječi i o uporabi oborinskih voda i uređaju za iskorištavanje kišnice te o uporabi pročišćene komunalne otpadne vode.

Savjet za zelenu gradnju neprofitna je organizacija koja okuplja 20 javnih i privatnih ustanova, od graditelja i cehovskih organizacija do školskih institucija, državnoga i diplomatskog zbora. Ključni cilj tog savjeta jest voditi transformaciju domaćeg tržišta graditeljstva prema održivosti promovirajući programe zelene gradnje i tehnologije te integraciju dostupnih i stečenih znanja u projektiranje i funkcioniranje građevina, rekla je Likan

15.02.2011. 16:06:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh