« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
65+

Zdravstveni pregledi za starije vozače

Iako vozači stariji od 65 godina ne sudjeluju toliko u prometu po broju prijeđenih kilometara, od svih nesreća u kojima se zateknu krivi su za više od njih dvije trećine

Stariji vozači izazivaju više nesreća
Stariji vozači izazivaju više nesreća (Arhiva)
Više o

stariji vozači

,

vozačka dozvola

,

obavezni zdravstveni pregled

,

produljenje vozačke

Obavezni zdravstveni pregledi za produljenje vozačke dozvole za sve nakon 65. godine života uvedeni su iz jednostavnog razloga - stariji vozači krivi su za dvije trećine prometnih nesreća u kojima su sudjelovali, kažu predstavnici policije.

Prema podacima MUP-a, u Hrvatskoj je 220000 vozača starijih od 65 godina, a lani su sudjelovali u 4000 prometnih nesreća, među kojima su 70% sami izazvali.

Iako vozači stariji od 65 godina čine 30-40% sudionika u prometu, iz godine u godinu raste broj prometnih nesreća čiji su oni glavni krivci, pa se zato išlo s izmjenom tog članka zakona, pojasnio je Vladimir Trpković iz Ravnateljstva policije.

Granica od 65 godina pritom je samo administrativna granica jer sve važeće vozačke dozvole i dalje vrijede do njihova isteka, a tek potom su stariji od 65 godina obvezni obaviti liječniki pregled.

29.01.2015. 11:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh