« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana
SAVJETI

Zdravo srce - miran život

Svačiji su razlozi za vježbanje individualni, poput poboljšanja gustoće kostiju, snage mišića i mentalnog zdravlja, ali vjerojatno je sigurno reći da je zdravo srce prilično univerzalna želja koju svi dijele

Vježbajte, ali s mjerom
Vježbajte, ali s mjerom (Arhiva)
Više o

vježbanje

,

savjeti

,

zdravo srce

Da bude jednostavnije i shvatljivije - prava kombinacija vježbi u vašoj rutini može učiniti čuda za zdravlje vašeg srca. Sve je u vježbanju s pravom ravnotežom.

Jessica Hennessy, sportska kardiologinja i specijalistica za kardiovaskularne bolesti, otkriva tri jednostavne strategije za vašu rutinu vježbanja kako biste održali srce jakim, spriječili srčane bolesti i poboljšati vaš oporavak ako doživite srčani udar, prenosi The Healthy.

Aerobna aktivnost (kardio) - srce je mišić i baš kao i svaki drugi mišić, ono postaje jače što ga više koristite, kaže dr. Hennessy. "Način na koji volim razmišljati o tome kako aerobne vježbe jačaju srce jest taj da pripremaju srce da podnese bilo kakav stres za tijelo". Osim toga, aerobna tjelovježba (koja se često naziva "kardio") pomaže u upravljanju težinom, poboljšava cirkulaciju krvi i sprječava oštećenje arterija zbog visokog kolesterola, visokog šećera u krvi i visokog krvnog tlaka.

Istezanje - istezanje je ključno za sprječavanje ozljeda. Također pomaže poboljšati fleksibilnost i mobilnost (raspon pokreta u zglobovima), a oboje vam pomaže da dobijete najbolji učinak od vježbanja. Rad na ravnoteži, poput poza u jogi, može postupno ojačati srce zajedno s drugim mišićnim skupinama, dodaje dr. Hennessey.

Trening izdržljivosti - mišići su glavni potrošači energije u vašem tijelu, kaže dr. Hennessy-pa više mišićne mase znači više potrošnje energije tijekom dana. To znači da ostvarujete veću stopu metabolizma što olakšava sagorijevanje kalorija i održavanje zdrave težine. Istraživanje također pokazuje da povećanje mišićne mase ima zaštitni učinak na vaše arterije, smanjujući rizik od visokog krvnog tlaka i ukočenosti arterija.

Sve u svemu, vježbajte svakodnevno, no s mjerom da ne bi bilo problema.

12.03.2024. 13:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh