« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina
PRIPAZITE

Zdravo pušenje - ne postoji!

Znanstveni dokazi pokazuju da čak i patrone označene s "bez nikotina" mogu sadržavati nikotin i druge otrovne supstance, a da okusi poput vanilije ili čokolade privlače djecu

Pušenje ugrožava zdravlje u svim varijantama
Pušenje ugrožava zdravlje u svim varijantama (Arhiva)
Više o

pušenje

,

zdravlje

,

elektroničke cigarete

Pušenje svake vrste i dalje je, bez konkurencije, najjači faktor rizika za kardiovaskularne bolesti. Najjači. Zadnjih dvije ili tri godine bilo je mnogo istraživanja koje nam jasno pokazuju da nije zdravo nikakvo konzumiranje duhana, pa ni nargilom ili elektronskim cigaretama, a ni bezdimno uživanje duhana.

Ovakvu je tvrdnju potpomognutu dokazima izrekao glasnogovornik Europskog kardiološkog društva za prevenciju profesor Joep Perk.

Studije pokazuju da je pušenje nargrile možda povezano i s većom izloženošću toksinima jer duže traje i podrazumijeva više dubljih udaha pa se inhalira stoput više dima nego u cigareti.

"Elektronske cigarete možda umjereno djelotvorno mogu pušačima pomoći da se ostave pušenja, ali nužna su ista marketinška ograničenja kako bi se izbjeglo privlačenje mladih i nepušača", kaže Perk.

ESC želi da se e-cigarete regulira kao duhan i medicinski proizvod, iz 3. direktive Europske komisije za duhanske proizvode. Znanstveni dokazi pokazuju da čak i patrone označene s "bez nikotina" mogu sadržavati nikotin i druge otrovne supstance, a da okusi poput vanilije ili čokolade privlače djecu.

Konzumiranje duhana među adolescentima sve je veće, a u nekim zemljama, npr. Češkoj, Latviji i Litvi, izjednačila se s konzumacijom duhana među odraslima. Perk naglašava važnost sprječavanja tinejdžera da počnu pušiti. "Usporedio bih to s požarom u sjeniku. U početku se malo dimi, ali na kraju sve plane. Propušite li kao tinejdžer, nećete odmah stradati, ali ćete pokrenuti proces oštećivanja vaskularnog sustava, za što ćete platiti poslije. Ništa gore ne možete učiniti za svoje zdravlje", kaže.

30.05.2015. 11:30:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Pipe
    09.08.2015. 14:25
    Nema zdravog pušenja. ali ima različito štetnih vrsta pušenja. Možda najmanje štetno je pušenje lule.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh