« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
TRENING ZA CIJELO TIJELO

Zdravi i fit uz skijaško trčanje

Skijaško trčanje, cross country skiing, odličan je spoj rekreacije i odmora na svježem zraku koji puni baterije

Nordijsko skijaje
Nordijsko skijaje (Wikipedia)
Više o

skijanje

,

putovanja

,

vježbanje

,

rekreacija

,

skijaško trčanje

,

cross country skiing

Alpsko skijanje i bordanje na prvi pogled izgledaju atraktivnije, ali na snijegu gotovo nema bolje rekreacije od skijaškog trčanja. Za razliku od jurnjave nizbrdo, rekreativno skijaško trčanje može se vrlo brzo naučiti bez posebnih škola skijanja, oprema je puno lakša, nije potrebno plaćati karte za liftove, a skijati se može i po relativno malo snijega.

Kompletna oprema za skijaško trčanje može se na većini europskih skijališta iznajmiti za desetak eura po danu, a staze se mogu koristiti bez naknade. Na stazama nema gužve kao na popularnim pistama za alpsko skijanje pa je i vjerojatnost sudara/nesreće manja. 

Postoje dvije vrste skijaškog trčanja koje se kombiniraju prema fizičkoj spremnosti i konfiguraciji tla. Klasična metoda podsjeća na trčanje bez skija (peta se diže od poda kako bi se napravio korak, a ruke prate gibanje tijela). Profesionalni skijaši-trkači pak više koriste tzv. klizni stil koji je nešto brži, ali i naporniji. Kao što samo ime kaže, klizni stil podsjeća na klizanje te zahtijeva drugačije skije i duže štapove.

Skijaško trčanje jamči dobru kondiciju i zdravlje. Koriste se svi mišići pa se ravnomjerno vježbaju ruke, ramena, leđa, stražnjica, noge i listovi. Ljubitelji ove discipline tvrde da trčanjem mogu više uživati u boravku na svježem zraku i prekrasnoj prirodni.

Top 3 destinacije za skijaško trčanje

Andermatt, Švicarska
Skijalište koje je bilo "in" prije 50 godina, ali je nakon toga palo u drugi plan. Danas je poznato po opuštenoj atmosferi i odličnim pistama za skijaško trčanje. Apres-ski ponuda nije velika pa je Andermatt prikladnije odredište skijaša koji žele u miru uživati u prirodi.

Ramsau, Austrija
Ima 150 km staza za skijaško trčanje na kojima redovito treniraju i profesionalci. Nakon skijanja se možete prošetati u grad na piće ili otići na izlet u 7 km udaljen Schladming.

Beitostolen, Norveška
Staze za nordijsko trčanje dugačke su čak 320 km i djelomično se nalaze na području Nacionalnog parka Jotunheimen. Ima i stazu za noćno trčanje, a lokalni pubovi pozivaju na zabavu uz live svirku.

Piše: Will Hide/MWN
07.02.2011. 13:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    xena
    07.02.2011. 13:49
    zvuči kao uživancija, ali samo za one koji već nešto treniraju pa imaju kondiciju. ja nakon prvog dana nebi mogla stat na noge od muskulfibera.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh