« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
SAVJETI

Riječ stručnjaka: U brizi o kosi "manje je više"

„Jedna od najčešćih zabluda o kosi je to da je ona živa, a u biti ona to uopće nije i jednom kad se ošteti ne može se sama od sebe regenerirati", kaže dermatologinja dr. Zoe Draelos sa Sveučilišta Duke

U brizi o kosi
U brizi o kosi "manje je više" (Deviantart)
Više o

zdravlje

,

kosa

,

njega

Briga o kosi ne zahtijeva puno truda no velik broj žena, ali i muškaraca čini upravo suprotno - pretjeruje u njegovanju kose ne znajući pritom da se tme postiže kontraefekt. Dermatologinja Zoe D. Draelos, profesorica i vanjska suradnica pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta Duke u Durhamu upravo zbog toga je odlučila podsjetiti na najčešće uzroke oštećenja kose i dati pokoji savjet kako bi se ta oštećenja smanjila, te kosa održala čistom, zdravom i bujnom.

„Jedna od najčešćih zabluda o kosi je to da je ona živa, a u biti ona to uopće nije i jednom kad se ošteti ne može se sama od sebe regenerirati", kaže dr. Draelos. „Upravo iz tog razloga ne može se oporaviti osim kroz rast novih dijelova iz skalpa. Žene moraju shvatiti da sve one stvari koje čine kosi kako bi izgledala lijepo, poput bojanja, trajnih i korištenja sredstava za učvršćivanje na kraju oštećuju strukturu kose i tako izravno utječu na njen izgled", dodaje doktorica.

Kako biste to izbjegli, evo što dr. Draelos savjetuje:

  • Što manje tretirate kosu to je bolje. Izbjegavajte prezahtjevne frizure i tretmane.
  • Operite skalp. to je najvažnije. Na skalpu se nalazi ulje. Dakle, prvo operite skalp zatim pustite da šampon prođe kroz kosu. Šampon je namijenjen čišćenju skalpa i može oštetiti kosu ako ga pretjerano koristite.
  • Neka razina nauljenosti vašeg skalpa određuje koliko često ćete prati kosu. Ako je previše ulja, kosu perite češće i obrnuto.
  • Regenerator trebate stavljati samo na krajeve kose, ne na skalp, ako želite najbolje rezultate.
  • Odaberite šampon i regenerator na temelju oblika vaše kose (kovrčava ili ravna) te samog stanja kose (oštećena, lepršava, zdrava, ispucala). Ta sredstva uopće ne moraju biti skupa da bi djelovala.
  • Nosite kapu ili šešir kako biste zaštitili kosu od štetnih UV zraka.
06.02.2011. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh