Zdrave namirnice od kojih se možete razboljeti
Zdrave i svježe namirnice temelj su dobrog zdravlja, no ako niste dovoljno oprezni, upravo će vam one prenijeti neke prilično neugodne bolesti
Zdrave namirnice mogu biti dvosjekli mač - s jedne su strane odlične za zdravlje, s druge mogu biti nositelji zaraza koje vam mogu stvoriti ozbiljne probleme. Stoga, evo popisa namirnica koje se najčešće povlače iz trgovina i savjeta kako izbjeći bolesti.
Jaja - vjerojatno najveći broj ljudi zna da kod jaja uvijek postoji određeni rizik od salmonele koja će vam definitivno zakomplicirati život. Savjet: pažljivo provjerite kupljena jaja i temeljito ih termički obradite prije konzumacije.
Klice - sve su popularnije zbog svojih zdravih nutrijenata koje sadrže, ali analize pokazuju da ih većina ima velik broj bakterija, čak i onih fekalnih. Savjet: dobra termička obrada riješit će potencijalne probleme, izbjegavajte konzumaciju svježih klica.
Mliječni proizvodi - izuzetno zdravi, no jednako tako izuzetno opasni ako ih ne čuvate na primjerenoj temperaturi. Savjet: kupujte od provjerenih kumica svježe mlijeko i sireve, a u trgovinama pazite na rok trajanja.
Tuna - ukusna i zdrava riba koja može sadržavati skombrotoksin, otrov koji se razvija kad se svježa riba previše ugrije tijekom transporta i skladištenja. Tada se pretvara u otrov histamin koji se ne može uništiti kuhanjem ili smrzavanjem. Savjet: ribu kupujte isključivo svježu, od provjerenog dobavljača, ako ne znate prepoznati svježu ribu, naučite!
Zeleno povrće - sjajan izvor vlakana, vitamina i još mnogo zdravih nutrijenata, no pokazalo se da je ujedno i puno raznih vrsta bakterija, najčešće zloglasne E. Coli. Savjet: uvijek uklonite vanjsko lišće, dobro ga operite i nakon toga operite ruke.
Novi komentar