Metro-portal.hr

objavljeno 02.12.2015. 11:23:00
OPREZNO ...

Zdrave namirnice od kojih se možete razboljeti

Zdrave i svježe namirnice temelj su dobrog zdravlja, no ako niste dovoljno oprezni, upravo će vam one prenijeti neke prilično neugodne bolesti

Jaja mogu izazvati zarazu salmonelom
Jaja mogu izazvati zarazu salmonelom (Arhiva)

Zdrave namirnice mogu biti dvosjekli mač - s jedne su strane odlične za zdravlje, s druge mogu biti nositelji zaraza koje vam mogu stvoriti ozbiljne probleme. Stoga, evo popisa namirnica koje se najčešće povlače iz trgovina i savjeta kako izbjeći bolesti.

Jaja - vjerojatno najveći broj ljudi zna da kod jaja uvijek postoji određeni rizik od salmonele koja će vam definitivno zakomplicirati život. Savjet: pažljivo provjerite kupljena jaja i temeljito ih termički obradite prije konzumacije.Jaja mogu izazvati zarazu salmonelom

Klice - sve su popularnije zbog svojih zdravih nutrijenata koje sadrže, ali analize pokazuju da ih većina ima velik broj bakterija, čak i onih fekalnih. Savjet: dobra termička obrada riješit će potencijalne probleme, izbjegavajte konzumaciju svježih klica.

Klice mogu biti pune bakterija

Mliječni proizvodi - izuzetno zdravi, no jednako tako izuzetno opasni ako ih ne čuvate na primjerenoj temperaturi. Savjet: kupujte od provjerenih kumica svježe mlijeko i sireve, a u trgovinama pazite na rok trajanja.

Mlijeko mora biti svježe

Tuna - ukusna i zdrava riba koja može sadržavati skombrotoksin, otrov koji se razvija kad se svježa riba previše ugrije tijekom transporta i skladištenja. Tada se pretvara u otrov histamin koji se ne može uništiti kuhanjem ili smrzavanjem. Savjet: ribu kupujte isključivo svježu, od provjerenog dobavljača, ako ne znate prepoznati svježu ribu, naučite!

Tuna je prilično opasna

Zeleno povrće - sjajan izvor vlakana, vitamina i još mnogo zdravih nutrijenata, no pokazalo se da je ujedno i puno raznih vrsta bakterija, najčešće zloglasne E. Coli. Savjet: uvijek uklonite vanjsko lišće, dobro ga operite i nakon toga operite ruke.

02.12.2015. 11:23:00
http://metro-portal.hr/zdrave-namirnice-od-kojih-se-mozete-razboljeti/95313/