« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
PAMET U GLAVU

Zdrave namirnice koje uporno izbjegavamo

Kako ne bismo kupili lijepo umotanu čokoladu s genijalnom slikom na omotu, ili kutiju keksa? No, pored najzdravijih stvari u trgovinama prolazimo kao da ih nema

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

hrana

,

zdrava hrana

,

cimet

,

šipak

,

kupus

,

bućine koštice

,

guava

,

šećerna repa

,

suhe šljive

Odlazak u trgovinu izgleda više kao izlet nego kupovina, jer nas sa svih polica mame raznorazni proizvodi u atraktivnim pakiranjima koji nam, zapravo, odvlače pažnju s najzdravije hrane koja neugledno stoji po kutevima.

Ovim su se problemom odlučili pozabaviti na medicinskom fakultetu Sveučilišta Stanford i nakon analize su napravili listu najzdravijih namirnica koje se najmanje kupuju. Na prvom je mjestu tako završio kupus, najzdravija namirnica po njihovom mišljenju. Osim što nema puno kalorija, najučinkovitije smanjuje rizik od karcinoma.

Druga je na listi šećerna repa, koja štiti arterije i opskrbljuje nas velikim količinama vitamina. Od voća su odlučili na prvom mjestu preporučiti guavu, tropsko voće prepuno vitamina i likopena, antioksidansa kojeg ima i u rajčici, najvećeg saveznika u zaštiti od raka prostate. 

Cimet je najvažniji za kontrolu šećera u krvi, a dobro djeluje i na rad srca. Cimet je toliko učinkovit da je osobama s drugim stupnjem dijabetesa dovoljno gram cimeta na dan da bi za mjesec i pol dana doveli razine šećera u krvi na normalu.

Šipak je također nevjerojatno korisno voće koje u samo dva zrna ima dovoljno vitamina da vam smanje visoki krvni tlak za dvadesetak posto, a u četiri zrna nalazi se pola dnevnih potreba ljudskog tijela za vitaminom C.

Jagode se koriste kao regulatori razina šećera u krvi na Tibetu već više od 1.700 godina jer sastojci koje sadrži jagoda učinkoviti su koliko i inzulin. 

Glavni zaštitnik stanica krvi su sušene šljive, a koštice od bundeve smanjuju rizik od prerane smrti za čak 40 posto. 

Stoga, kad sljedeći put krenete u trgovinu po hranu, zavirite malo i prema ovim neuglednim namirnicama koje će vam donijeti energiju i zdravlje. 

15.01.2014. 16:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh