« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
CIJENE

Zdrava hrana je skuplja, što da radimo?

Je li moguće hraniti se zdravo, a da nam ostane i pokoja lipa u novčaniku? Izgleda gotovo nemoguće, no ako se malo potrudite...

Koliko košta zdrava hrana?
Koliko košta zdrava hrana? (Arhiva)
Više o

cijene

,

zdrava hrana

Već smo se naslušali tvrdnji da zdrava, organska hrana ili domaći proizvodi provjerene kvalitete nisu skuplji od 'ostalih' namirica, a onda smo se pred policom u samoposluzi grdo iznenadili. 

Što nam je činiti? Bismo li trebali jednostavno odustati i dalje se držati prerađenih i zamrznutih proizvoda u čije se porijeklo ili starost nikada nećemo moći uvjeriti?

Ne, ako u obzir uzmemo sljedećih nekoliko savjeta o tome kako pronaći zlatnu sredinu: jesti zdravije, a usput ne bankrotirati: 

Ne dajte se zastrašiti. Dok u glavi imamo tisuću briga oko toga je li hrana organskog porijekla, sadrži li konzervanse, je li uvozna, koliko dugo stoji zamrznuta i slično, često postanemo očajni i lako se izgubimo u moru informacija. Umjesto toga, koncentrirajte se na ono generalno: kupujete li dovoljno voća i povrća umjesto hrane zasićene ugljikohidratima; kupujete li previše hrane s umjetnim šećerima, poput sokova i slatkiša; kupujete li više svježe hrane nego zamrznute; kupujete li više bijelog nego crvenog mesa...

Dobro razmislite što ćete kupovati. Većina ljudi nema dovoljno novaca da bi si mogla priuštiti potpuno organsku hranu, pa je važno odabrati ispravne proizvode na koje ćemo trošiti. Namirnice poput zelene salate ili špinata češće će biti provjerenog porijekla od onih tropskih, poput ananasa ili lubenice koji dolaze tko zna odakle. 

Stvorite prioritete. Vaše namirnice ne moraju sve do jedne biti organske, domaće ili bez aditiva. Prilagodite ih svojem zdravlju i potrebama. 

Planirajte obroke. Najviše novaca trošimo na nasumično kupljene namirnice i svakodnevnim odlascima u trgovinu u kupnju za taj ili sljedeći dan. Najkorisnije za vaš novčanik je napraviti tjedni plan i nabaviti namirnice za vrijeme jedne posjete trgovini kako biste se poštedjeli dodatnih odlazaka u trgovinu za vrijeme kojih uvijek potrošite više nego što ste planirali.

Piše: Andrea Holi
22.08.2017. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh