« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
UNESCO

Zbog ratova danas preko 28 milijuna djece ne ide u školu

"Strane u sukobu hotimice napadaju škole", piše organizacija pa je tako primjerice u Afganistanu broj napada na škole dramatično porastao u 2009., na 613 s 347 u 2008. godini

Djeca u Africi
Djeca u Africi (Getty Images)
Više o

djeca

,

školovanje

,

škola

,

ratovi

,

UNESCO

Zbog oružanih sukoba 28 milijuna djece ne pohađa školu jer su izložena silovanju i drugom seksualnom nasilju i jer su škole birana meta napada, navodi UN-ova organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) u izvješću objavljenom u utorak, prenosi Hina.

Izvješće naslovljeno "Skrivena kriza: oružani sukob i obrazovanje", procjenjuje da do 2015. godine svijet neće ispuniti šest edukacijskih ciljeva na koje se potpisom obvezalo 160 zemalja 2000. Od 67 milijuna djece školske dobi koja se ne školuju, njih 42 posto ili 28 milijuna živi u siromašnim zemljama gdje se vode oružani sukobi, piše UNESCO.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju i Ruandu proglasio je silovanje ratnim zločinom i poziva na jači nadzor i prekid kulture nekažnjavanja tog vrlo rasprostranjenog ratnog oružja.

"Strane u sukobu hotimice napadaju škole", piše organizacija pa je tako primjerice u Afganistanu broj napada na škole dramatično porastao u 2009., na 613 s 347 u 2008. godini. Seksualno nasilje i silovanja "ratna su taktika" te strah od seksualnog nasilja priječi djecu da odlaze u školu, a napose su to djevojčice. Trećina popisanih žrtava silovanja u Demokratskoj Republici Kongo su djeca, a 13 posto je mlađe od 10 godina. No broj neprijavljenih silovanja na istoku zemlje možda je 10 do 20 puta veći, procjenjuje UNESCO.

Podsjeća da je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju i Ruandu proglasio silovanje ratnim zločinom i poziva na jači nadzor i prekid kulture nekažnjavanja tog vrlo rasprostranjenog ratnog oružja. UN napominje da se nerijetko novac namijenjen obrazovanju iz javnih fondova preusmjerava u oružje i 21 država troši na vojsku više nego na obrazovanje. Kada bi novac za vojsku smanjile za 10 posto, države bi mogle školovati 9,5 milijuna djece.

Unatoč napretku od 2000. poboljšanja idu sporo i do 2015. neće biti ostvaren cilj o obrazovanju za sve, napominje UN i navodi da mnoga djeca prekinu školovanje nakon prvog ciklusa, a samo u subsaharskoj Africi 10 milijuna djece svake godine odustaje od osnovnoškolskog obrazovanja. Oko 17 posto odrasle svjetske populacije ili 796 milijuna ljudi nepismeno je, od čega su dvije trećine žene, piše UNESCO. Dodaje da je za ostvarenje Milenijskog cilja o obrazovanju za sve do 2015., potrebno 1,9 milijuna učitelja, a više od polovice tog broja u subsaharskoj Africi.

01.03.2011. 19:37:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Tipster
    01.03.2011. 22:08
    a šta če u školama
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh