« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
OGROMAN PROPUST

Zbog nestašice lijekova obustavljene kemoterapije u BiH

Postoje problemi s nekoliko citostatika i za njihovu nabavu sada postoje tehnički problemi, poručuju iz ZZO-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

kemoterapija

,

Mostar

,

povjerljivi dokumenti

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru i drugim bolnicama diljem Bosne i Hercegovine obustavljene su kemoterapije zbog nedostatka citostatičnih lijekova zbog niza propusta državnih i entitetskih agencija za lijekove, objavili u utorak mediji u Mostaru.

Više od 15 dana za nekoliko vrsta kemoterapija nedostaje citostatika, što su potvrdili u Sveučilišnoj bolnici u Mostaru. Citostatike isključivo nabavlja Zavod za zdravstveno osiguranje Federacije BiH na temelju složenih procedura javnih nabava.

"Postoje problemi s nekoliko citostatika i za njihovu nabavu sada postoje tehnički problemi", rekla je ravnateljica Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Federacije BiH Novka Agić. Pojasnila je kako je posljednji natječaj za nabavku ovih citostatika jednostavno propao jer se nitko do dobavljača nije javio na natječaj.

Do zastoja u nabavi citostatika došlo je i zbog postupka preregistracije svih pojedinačnih lijekova za koje je sada potrebno dobiti odobrenje od državne Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH sa sjedištem u Banjoj Luci, što su do sada radile entitetske agencije.

Mediji navode da se umjesto samo objedine esencijalne liste postojećih lijekova u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, sada i najteži bolesnici moraju čekati da agencija izda odobrenje za korištenje svih lijekova. Iz državne agencije to objašnjavaju propisima kojih se moraju pridržavati te odgovarati za podrijetlo, kakvoću i učinke lijekova koje nabavljači ponovno moraju registrirati kod njih.(hina/metro-portal)

11.05.2010. 12:42:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh