« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
OBAMA FRUSTRIRAN

Zbog naftne mrlje raste pritisak na British Petroleum

New York Times piše da će Bijela kuća zbog ove katastrofe morati preispitati ulogu vlade u nadzoru naftne industrije

(Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

ekološka katastrofa

,

BP

,

proračun za 2011.

,

škola gitare

,

kažiprst

Sve je jači politički pritisak na kompaniju British Petroleum (BP) da zaustavi istjecanje nafte u Meksičkom zaljevu, a stanovništvo priobalnih područja Floride, Mississippija i Alabame u petak je doznalo da će onečišćenje do njih doprijeti kasno u subotu.

Ekološka katastrofa pogodila je Meksički zaljev 20. travnja kada je eksplozija i potonuće naftne platforme Horizon uzela živote 11 radnika, a pokušaji da se zaustavi istjecanje nafte dosad su bili neuspješni.

Prema navodima Bijele kuće američki predsjednik Barack Obama "duboko je frustriran" masovnim istjecanjem nafte i za petak je zakazao sastanak s najvišim savjetnicima.

"Predsjednik će se sastati s članovima kabineta i drugim dužnosnicima kako bi odlučili koje će iduće korake poduzeti da zaustave istjecanje nafte, zaustave širenje naftne mrlje i pomognu lokalnim zajednicama", priopćila je Bijela kuća.

Njujorški dnevnik The New York Times piše da će Bijela kuća zbog ove katastrofe morati preispitati ulogu vlade u nadzoru naftne industrije.

Bojnik Steve Poulin, zapovjednik američke priobalne straže u Mobileu u državi Alabami, rekao je da onečišćenje neće prije subote navečer doprijeti do Mississippija, Alabame ili Floride.

BP, britanski energetski div koji je eksploatirao eksplodiranu naftnu platformu, pokušavao je zaustaviti istjecanje nafte, no neuspješno pa nije pomoglo ni golemo metalno-betonsko zvono. BP je najavio da će idućih dana postaviti kupolu za prikupljanje onečišćenja, takozvani "top hat", a ako ni to ne pomogne, trebat će bušiti spasonosnu bušotinu koja bi prekrila oštećenu postojeću, no za to će im trebati 90 dana.

Nafta istječe već tri tjedna ritmom od 795.000 litara dnevno i već je izazvala ekološka katastrofu životinjskom svijetu i lokalnom gospodarstvu.

Ovog tjedna Obamina administracija je predložila veće poreze za naftne kompanije i angažman najboljih znanstvenika u zemlji kako bi pomogla British Petroleumu da zaustavi otjecanje nafte. (hina/metro-portal9

14.05.2010. 14:00:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh