« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
MJERE SIGURNOSTI

Zbog erupcije vulkana zatvoren islandski zračni prostor

Islandski zračni prostor privremeno je zatvoren zbog erupcije najaktivnijeg islandskog vulkana praćene golemim oblakom prašine,

Fotografija vijesti
Više o

Island

,

zračni prostor

,

erupcija vulkana

"Zatvaraju se zračna luka Kevlavik, naša najveća međunarodna zračna luka, i islandski zračni prostor", rekla je glasnogovornica Isavije, Hjordis Gudmundsdottir. Vulkan Grimsvoetn, blizu ledenjaka Vatnajoekulla, na jugoistoku Islanda, aktivirao se u subotu, objavio je islandski meteorološki zavod. Grimsvoetn je najaktivniji vulkan u zemlji koji je između 1922. i 2004. devet puta erumpirao.

Erupciju prati golem oblak prašine koji je dosezao visinu od "najmanje 17 kilometara, a možda i nešto više", rekao je Einar Kjartansson, geofizičar meteorološkog zavoda. U subotu kasno navečer, oblak je bio visok 20 km, po podacima zavoda.

U travnju 2010. erupcija islandskog vulkana Eyjafjoella gurnula je međunarodni zračni promet u kaos, uzrokujući najveće zatvaranje zračnog prometa u mirno doba, s više od 100 tisuća otkazanih letova i više od osam milijuna putnika koji su ostali u zračnim lukama. Nadležne službe u zračnim lukama bojale su se zapravo da bi vulkanska prašina mogla ući u motore zrakoplova i oštetiti ih.

22.05.2011. 12:42:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh