« Svijet
objavljeno prije 13 godina
PLAN OPORAVKA

Katastrofe u središtu summita Japana, Kine i Južne Koreje

Službeni Peking je ukinuo neka ograničenja na uvoz japanskih prehrambenih proizvoda, objavljeno je na trilateralnom susreta na vrhu Kine, Japana i Južne Koreje u Tokiju

Fotografija vijesti
Više o

Japan

,

Kina

,

Južna Koreja

,

summit

Japan se i dalje bori s posljedicama najteže nuklearne nesreće u svijetu nakon černobilske, 1986. U potresu i golemom cunamiju 11. ožujka oštećena su četiri reaktora nuklearke Fukushime. U znak pomoći japanskom oporavku, Peking će ukinuti dio ograničenja na uvoz japanskih prehrambenih proizvoda koje je uveo nakon 11. ožujka, rekao je kineski premijer Wen Jiabao. Kina će odobriti uvoz prehrambenih proizvoda iz dviju od dvanaest prefektura, uz stroge provjere, rekao je japanski čelnik nakon bilateralnog kinesko-japanskog susreta u okviru summita. Peking će usto ukinuti kontrolu radioaktivnosti svih prehrambenih namirnica osim povrća, morskih plodova i mliječnih proizvoda.

Čelnici triju zemalja obećali su da će dovršiti pripremu ugovora o slobodnoj trgovini između triju zemalja. Tri zemlje su se k tome obvezale da će, uz pomoć svojih stručnjaka, ojačati suradnju na polju nuklearne sigurnosti i sprečavanja sličnih katastrofa. "Japan se obvezuje da će s Kinom, Republikom Korejom i međunarodnom zajednicom općenito razmijeniti iskustva iz nuklearne nesreće i potresa", po zajedničkom priopćenju.

Na sastanku na vrhu razgovaralo se i o Sjevernoj Koreji. Kineski premijer Wen založio se za obnovu šestostranih pregovora (dvije Koreje, Kina, Japan, SAD, Rusija) o sjevernokorejskom nuklearnom programu koji su zamrznuti već dvije godine. "Kineska strana stalno potiče obnovu pregovora. Uvjereni smo da se samo dijalogom i savjetovanjem može napredovati u rješavanju problema na Korejskom poluotoku", reko je Wen. "Drago nam je vidjeti da su napetosti na poluotoku malo popustile, međutim i dalje ima mnogo nesigurnosti. Temelji su i dalje krhki", dodao je.

Japanski premijer Naoto Kan i južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak izrazili su međutim zabrinutost daljnjim razvojem nuklearnog programa, posebice najavljenim obogaćivanjem uranija, i naglasili da prije obnove pregovora Sjeverna Koreja mora pokazati iskrenost u svojim namjerama. Trilateralni summit u Tokiju poklopio se s iznenadnim posjetom sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-ila Kini, koji je započeo još u petak u strogoj tajnosti, a potvrdio ga je Wen u nedjelju novinarima. Rekao je da je cilj posjeta isključivo ekonomske prirode.

Kineski i japanski premijer te južnokorejski predsjednik Lee Myung-Bak prvog dana summita, u subotu, posjetili su sjeveroistok Japana kako bi simbolično izrazili svoju solidarnost sa stradalima u potresu, cunamiju i nuklearnoj katastrofi. Summit je označen i kao prigoda da tri zemlje unaprijede svoje odnose, često opterećene nekim pitanjima iz prošlosti, ali i aktualnim prijeporima.

22.05.2011. 13:48:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh