« Život
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
ZANIMLJIVO

Zbog čega su ljudi sretni danas, a kako je bilo prije

Sigurnost je ljudima danas jednako važna kao i prije 80 godina, ali su dobro raspoloženje i slobodno vrijeme postali važniji od obrazovanja i vjere

Što danas čini ljude sretnima?
Što danas čini ljude sretnima? (Arhiva)
Više o

sreća

,

ljudi

,

razlozi za sreću

Psiholozi s britanskog Sveučilišta Bolton ponovili su socijalni eksperiment proveden prije gotovo osamdeset godina u istome gradu da bi ustanovili čine li i danas ljude sretnima iste vrijednosti.

Prije 80 godina je 226 anketiranih stanovnika Boltona na pitanje "Što vas čini sretnima?", postavljeno u mjesnim novinama u odgovorima navelo deset faktora. Prva tri mjesta zauzeli su sigurnost, znanje i vjera.

>> Što je zapravo sreća >>

Sandie McHugh i Jerome Carson sa Sveučilišta Bolton prošle su godine ponovili eksperiment u istome gradu. Pokazalo se da je današnjim ljudima sigurnost i dalje među prva tri faktora, a novi su na popisu dobro raspoloženje i slobodno vrijeme, piše Science Daily.

Vjera, koja je prije osam desetljeća bila na trećemu mjestu po važnosti, pala je na posljednje mjesto popisa naših suvremenika.

>> Sreća i zadovoljstvo mogu se privući >>

Godine 1938. većina ispitanika odgovorila je da se najbolje osjeća u vlastitom gradu, dok se čak 63 posto današnjih sudionika ankete sretnije osjeća izvan grada.

I danas je, kao i nekad sreća među vrlo važnim životnim vrijednostima. Četrdeset posto u to je vjerovalo prije 80 godina, a isti postotak tako misli danas. Ni u jednom razdoblju većina ih sreću nije povezala s materijalnim vrijednostima ni s bogatstvom.

06.05.2015. 13:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh