« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
NEW YORK:

Završilo prvo civilno suđenje zatvoreniku Guantanama

Ahmed Ghailani proglašen je krivim za sudjelovanje u napadima na veleposlanstva SAD-a u Keniji i Tanzaniji, a oslobođen je u ostalim točkama optužnice

Ahmed Ghailani
Ahmed Ghailani (Wikipedia)
Više o

terorizam

,

Guantanamo

,

Ahmed Ghailani

Porota u New Yorku oslobodila je u srijedu gotovo svih točaka optužnice prvog zatvorenika logora Guantanmo kojemu se sudilo na civilnom sudu, a proglašen je krivim za sudjelovanje u napadima na veleposlanstva Sjedinjenih Država u Keniji i Tanzaniji 1998. godine.

Nakon pet dana vijećanja porota je odlučila da je Ahmed Ghailani kriv za sudjelovanje u planiranju napada na veleposlanstva s 224 žrtava, među kojima 12 Amerikanaca. Osuđeniku slijedi 20 godina zatvora, a moguće i doživotni zatvor što tužiteljstvo zahtijeva.

Uprava predsjednika Baracka Obame nada se da će ovo prvo civilno suđenje biti uspješan ispit za druga suđenja teroristima. Ostalim zatvorenicima logora u američkoj mornaričkoj bazi Guantanamo na Kubi sudi se pred vojnim sudovima, koji su spori i prijeporni. Nevladine udruge pozvale su Obaminu upravu da suđenja prebaci pred savezne sudove, jer su se vojna suđenja pokazala neuspješna i od 2002. godine izrekla su samo pet presuda.

Prema agenciji AFP, Ghailani je jedini prebačen na suđenje u New York jer je u međuvremenu Kongres odbacio takvu mogućnost. Tužiteljstvo je u postupku dokazivalo da je Ghailani pomagao organizirati napade, a obrana tvrdi da je žrtva prevare jer su ga kao mladića angažirali agenti Al Kaide da im nabavlja robu i on nije znao u koje svrhe.

Sudac je odbacio iskaz ključnog svjedoka jer ga je Ghailani predložio dok je bio ispitivan mučenjem. Uhićen u Pakistanu 2004., Ghailani je bio u logoru koji je vodila američka središnja obavještajna služba (CIA) gdje je navodno bio mučen. Poslije je prebačen u Guantanamo i ukupno je šest godina proveo u zatvoru bez suđenja. Lani je prebačen u New York na suđenje. (hina/metro-portal)

18.11.2010. 14:54:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh