« Film
objavljeno prije 11 mjeseci i 26 dana
NAGRADE

Završen 10. One Take Film Festival

Dodjelom Grand Prixa filmu 'Ograda/Fence', autorice Lendite Zeqiraj svečano je u zagrebačkom kinu 'Tuškanac' završen 10. One Take Film Festival

Tko je dobio Grand Prix?
Tko je dobio Grand Prix? (Arhiva)
Više o

nagrade

,

One Take Film Festival

,

Grand Prix

Na završnoj večeri u subotu dodijeljena je i 11. nagrada Vedran Šamanović, autoru Vladislavu Kneževiću za film Colonello Futurista, izvijestili su u nedjelju organizatori.

Tročlani žiri u sastavu Vlasta Žanić, likovna i filmska umjetnica te filmski redatelji Slobodan Maksimović i Dražen Žarković, Grand Prix 10. One Take Film Festivala dodijelili su filmu Ograda/Fence, autorice Lendite Zeqiraj, uz obrazloženje: "Kamera virtuozno, gotovo dokumentaristički prati komadić života u krugu između kuće, dvorišta i ulice i u jednom kadru spaja različita vremena, sublimira istovremene mogućnosti i nemogućnosti, njeguje obiteljske i susjedske bliskosti, a istodobno ukazuje na nepremostive generacijske i svjetonazorske antagonizme. Postupak snimanja u jednom kadru ovom filmu stoga daje dimenziju koja ne bi mogla biti postignuta ni na jedan drugi način".

Video pozivom obratila se i autorica filma koja je zahvalila na nagradi i dodala: "Zagreb i školovanje u Zagrebu uvijek mi je bio san, pa mi se potvrda profesionalaca iz Zagreba čini kao ostvarenje sna".

Žiri je Posebnim priznanjem odlučio nagraditi redatelja Dominika Györgija za film Sljedeća/The next one uz obrazloženje: Izuzetno vještim i promišljenim korištenjem kamere gotovo subjektivnog jednog kadra postignut je snažan psihološki naboj ovog filma koji evocira neka gruba prošla vremena ali ispunjava zebnjom i misao na buduća.

Video pozivom iz Slovačke obratio se autor i zahvalio žiriju na nagradi riječima: Pozdrav Zagrebu i jako sam sretan na posebnom priznanju. Dodao je da u ovim teškim vremenima trebamo svi ostati jaki, vjerovati u bolju budućnost i biti dobri jedni prema drugima.

Na završnoj večeri dodijeljena je i 11. nagrada Vedran Šamanović, u čast prerano umrlog hrvatskog snimatelja i redatelja, kao najviše godišnje filmsko priznanje filmskom umjetniku koji je te godine, u bilo kojoj grani filmske umjetnosti, u kratkom ili dugom metru, inovativnim pristupom proširio granice filmskog izraza u hrvatskom filmu.

Tročlani žiri u sastavu Dina Pokrajac, filmska kritičarka, redatelj i scenarist Ognjen Sviličić te producentica i redateljica Sanja Šamanović dodijelili su nagradu Vladislavu Kneževiću za film Colonello Futurista uz obrazloženje.

Na kraju svečanosti, direktorica festivala Sanja Šamanović zahvalila se publici, i onoj koja je filmove pratila online i onoj koja je u ovim neuobičajenim vremenima odlučila pratiti festival uživo u kinu Tuškanac.

26.10.2020. 11:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh