« Film
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
NAJAVE

Tjedan u Kinoteci: Brže, mačkice! Vozi! Vozi!

Ciklus Autom kroz povijest filma odvest će nas u potjere po Francuskoj rivijeri, južnoameričkoj džungli i američkim gradovima, u Kultnome petku gledamo eksploatacijski klasik Russa Meyera Brže, mačkice! Ubij! Ubij!

Faster, pussycat
Faster, pussycat (Arhiva)
Više o

filmovi

,

Kinoteka

Ciklus Autom kroz povijest filma nastavljamo temom Cestovne igre, kroz koju ćemo se pozabaviti kulturom „nabrijanih pila" i cestovnih utrka. Krećemo s Grmljavinom na cesti, odličnim križancem krimića i akcije u kojem Robert Mitchum glumi ratnog veterana koji se po povratku iz vojske uključuje u obiteljski posao ilegalne proizvodnje i prodaje alkohola, zbog čega stane na žulj lokalnoj mafiji i policajcima. Zamišljen kao posveta planinskoj regiji američkog Juga, posebice buntovnom i prkosnom duhu njegovih stanovnika, riječ je o filmu koji je s godinama stekao kultni status među ljubiteljima automobila te najavio početak američke „muscle car" kulture.

Jurnjavu nastavljamo akcijskim trilerom Johna Frankenheimera Ronin, s odličnim Robertom de Nirom i Jeanom Renoom u naslovnim ulogama, hvaljenim zbog fantastično režiranih scena potjere ulicama Nice i Pariza, snimljenima uz vrhunske kaskadere i bez pomoći CGI-a. Nakon toga selimo u Južnu Ameriku s Čarobnjakom Williama Friedkina, zanemarnim remek-djelom američke kinematografije 1970-ih, u kojem se Friedkin primio prerade egzistencijalističkog trilera Nadnica za strah (1953) Henri-Georgesa Clouzota.

Tjedan zaključujemo s Christine, filmom koji spaja dva nezaobilazna imena kanona strave: Stephena Kinga i Johna Carpentera. Carpenter je zadržao fascinaciju mladalačkom pop-kulturom 1950-ih te psihoseksualnim humorom iz Kingova romana te ga zahvaljujući preciznoj, ekonomičnoj i efektnoj režiji pretvorio u jedan od najzabavnijih filmova strave iz ranih 1980-ih.

Noviteti: Trnci & žmarci

Iako nije po svačijem ukusu, film strave poseban je žanr, koji društvene probleme s kojima se suočavamo odijeva u ruho fikcije te nam tako pomaže da se s njima lakše suočimo. Povodom skorašnje Noći vještica ovotjednu programsku liniju Noviteti

posvetili smo filmovima strave iz recentne distribucije. Svaki od njih hvata se u koštac s aktualnim društvenim trzavicama te originalno promišlja žanrovsku tradiciju.

Nevidljivi čovjek Leigha Whannella odlična je revizija klasičnog čudovišta studija Universal u jeku pokreta #MeToo, dok Antebellum Gerarda Busha i Christophera Renza predstavlja intrigantan komentar na povijest američkog rasizma. Koko-di koko-da Johannesa Nyholma atmosferična je i neobična meditacija o gubitku i žalovanju, dok je Svjetionik Roberta Eggersa fantazmagorična priča o postepenom klizanju u ludilo. Početkom tjedna podsjetit ćemo se Izgaranja, psihološke drame južnokorejskog redatelja Leeja Chang-donga. Riječ je o impresivnoj studiji klasnog trenja, muške zavisti i rastuće paranoje inspriranoj kratkom pričom Harukija Murakamija, koja se našla na brojnim popisima najboljih filmova 2018. godine.

Tjedan završavamo premijernim prikazivanjem Stana 32, španjolske horor-uspješnice o obitelji iz provincije koja seli u stan u Madridu, u kojem otkriva da nije sama. Riječ je o vizualno impresivnom i scenografski bogatom filmu čiji redatelj Albert Pintó daje ljudsko lice nadnaravnim prijetnjama. A uz to što je poharala lokalna kina, navodno je inspirirana istinitim događajima!

Kultni petak: Brže, mačkice! Ubij! Ubij!

„Kultni petak" poseban je program kina Kinoteka namijenjen filmofilima pustolovna duha čiji je filmski ukus otvoren egzotičnom, provokativnom i rubnom filmskom izrazu. Sezonu otvara Brže, mačkice! Ubij! Ubij!, remek-djelo eksploatacijskog filma u režiji Russa Meyera o bandi striptizeta koje dane provode utrkujući se sportskim automobilima po kalifornijskoj pustinji i mlateći sve one koji im stanu na put. Prepun sočnih dijaloga i predvođen karizmatičnim nastupom japansko-američke glumice Ture Satane, Meyerov film uveliko je utjecao na pop-kulturu, a Quentin Tarantino obilato ga je citirao u finalu svog girl power akcića Otporan na smrt (2007). Uvod u film dat će feministička autorica Asja Bakić.

Filmove iz ciklusa Autom kroz povijest filma i Kultni petak pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Praktične informacije

Poduzeli smo niz mjera kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka. Cjelovit popis mjera potražite ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

26.10.2020. 14:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh