« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec

Zavjese - ukras doma

Načini prekrivanja prozora su se mijenjali kroz povijest, a taj proces se nastavlja

Zavjese - ukras doma
Više o

zavjese

,

uređenje doma

Trendovi zastarijevaju i ponovo se vraćaju. To ne vrijedi samo za modu. Jednake promjene se događaju i u svijetu zavjesa i dekora.Načini prekrivanja prozora su se mijenjali kroz povijest i taj se proces nastavlja. Trendovi diktiraju čiste i jednostavne linije izvedene u prirodnim materijalima i retro look, pa su motivi cvijeća i apstraktnih biljnih ornamenata vrlo popularni, piše Interijernet.com.

Materijali od kojih se proizvode zavjese i zastori su različiti - pamučne, lanene, baršunaste, svilene, satenske, polusintetičke tkanine itd. Upotreba zavjesa i zastora pruža velike mogućnosti u oblikovanju i definiranju prostora. Ovisno o odabranoj vrsti, stvorit ćete različite ugođaje - moderne, klasične, retro, intimne, prozračne, razigrane...Odabir će biti još kvalitetniji ukoliko njihovu boju ili uzorak povežete s drugim elementima interijera. Pripazite, ako dominiraju geometrijski uzorci, ne unosite cvjetne motive i obrnuto. Odabir zavjesa će ovisiti o veličini prostora, dimenziji prozorskih otvora, osvjetljenju, rasporedu namještaja i već prisutnim bojama.

Potrebno je znati da njihov oblik, uzorak i boja mogu prozore učiniti vizualno većim, manjim, širim ili užim. U manjim i slabije osvijetljenim prostorima, treba odabrati svjetlije i prozračnije zavjese. One sa velikim uzorcima su preporučljive za otvore manjih dimenzija. Jednostavne zavjese bez previše uzoraka, ovješene na metalne ili drvene karniše, odlično će se uklopiti u svaki prostor. Upotreba zastora od prirodnih materijala kao što su bambus, konoplja ili drvo sve je češća i to zato što stvaraju izrazito ugodnu i opuštajuću atmosferu u prostoru.

Zavjese i zastori se mogu činiti kao periferni elementi uređenja interijera, ali njihova je uloga vrlo bitna, jer između ostalog utječu na prolaz svjetlosti u prostor, a time i na refleksiju njihove vlastite boje te na stvaranje ugođaja. Osim toga, definiraju i uokviruju plohe zidova i prozora i tako čine prostornu kompoziciju sjedinjenu s ostalim elementima.     (METRO)

DimenzijeOdabir zavjesa će ovisiti o veličini prostora, dimenziji prozorskih otvora, osvjetljenju, rasporedu namještaja i već prisutnim bojama.

27.03.2009. 22:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh