« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 11 godina
ULJEPŠAJTE ŽIVOTNI PROSTOR

Zavjese i dekori čarobno uljepšavaju svaki dom

Pravim zavjesama i dekorima napravit ćete čudo u svom prostoru - pogledajte GALERIJU

Dekori izavjese uljepšavaju dom
Više o

uređenje interijera

,

zavjese

,

dekoriranje stana

,

Petra Peharec

,

dekori

U interijeru u kojem živimo se ne bi se trebali osjećati anonimno, jer tada bismo mogli biti bilo gdje. U domu bismo trebali imati poseban ugođaj koji nam sugerira intimu, bez obzira na to jesmo li spremni na veća ulaganja ili samo želimo osviježiti prostor nekim detaljem, trebali bismo paziti da osiguramo vrijednost za novac, iz više razloga; trebali bismo se osjećati ugodno i opušteno, nikako dosadno, trebali bismo obratiti pažnju na detalje, što će učiniti iskustvo boravka daleko od običnog.

Njegov dekor treba oživjeti dom; on mora biti moderan, ali ne i čudan; uglađen, ali ne spartanski; u trendu, ali svestran, nikako težak i naporan, jedinstvene unutrašnjosti i dobrodošao. 

Dekorativna tkanina je vrlo dominantan faktor u uređenju interijera, potrebno je voditi računa o međuodnosu, jer dekori, presvlake na garniturama, tepisi i stoljnjaci mogu potpuno promijeniti prostoriju.

Treba voditi računa o nekoliko stvari kako bi se izbjegli dodatni troškovi. Ne treba žuriti i htjeti da sve odmah bude definirano, treba razmisliti o odnosu ideje i funkcionalnosti, te možda o mogućim promjenama u budućnosti jer danas dosta toga zasnivamo na stalnoj promijeni.

Dobar ukus, relativan je pojam, subjektivno određen. Zato nam opremanje vlastitog prostora ne bi trebalo biti opterećenje, trebao bi imati odraz našeg karaktera i naše osobnosti.

Dekoracija i dan danas crpi poticaje iz stilova prošlih godina. U 13. stoljeću, pojavom baldahina, krevet postaje ritualno mjesto. Krevetni zastori i baldahini su imali praktičnu svrhu, jer su štitili od insekata, hladnoće i vjetra u slabo grijanim prostorijama, a vezom ukrašeni pokrivačima bili su simboli ranga i moći vlasnika.

U Parizu polovicom 17. stoljeća u modu dolaze podijeljeni zastori koji su istovremeno predstavljali simetričnu dekoraciju prozora. Tek u 18 st. krevetne su zavjese bile od svilenog teškog baršuna ili brokata ukrašene girlandama, resama, kitama i trakama, dok je drugi najvažniji element opremanja prostora bio zidni zastor. Ostvarena je ideja da se prostor dekorira kao cjelina, koristio se isti materijal, kako za zastore tako i za presvlake. Novi je stil  stizao iz Francuske, dekoraciju su određivali dekori, presvlake, kasnije i tapeti, zbog čega je bilo moguće bez velikih zahvata u potpunosti promijeniti dekoraciju neke prostorije. Bilo je to vrijeme draperija, mašni, girlandi, svilenih rozeta, kao i hirova i pomodnosti u roccocco stilu.

>> Galerija - zagrebački stan br. 1
>> Galerija - zagrebački stan br. 2

Danas postoji mnogo prekrasnih tkanina, različitih struktura, boja, dezena različitih karaktera, te sirovinskih sastava, mnogo tipova dekora - pod uvjetom da znate gdje i kako ih upotrijebiti možete biti uvjereni da će prostor u kojem živite i radite biti čisti užitak.

Dragi čitatelji, Metro-portal vas, u suradnji s dizajnericom Petrom Peharec, poziva da savjete o uređenju prostora dekorima i zavjesama potražite upravo ovdje. Pošaljite sliku prostora kojeg želite urediti, i Petra će jednom čitatelju tjedno odgovoriti, tj. predložiti kako urediti prostor koristeći opremu Abrazara.

O NAMA:
Abrazar svoj obrt pokreće s jasnom vizijom putovanja kroz povijest i tradiciju hrvatske.
Prije svega, naša je želja da drugima damo proizvode koji nisu neutralni elementi već imaju smisao, podrijetlo i vlastitu povijest, zato su naši proizvodi različiti od većine objekata na tržištu, te svaki je komad ručno dorađen, a ne masovno proizveden proizvod.
Naš izbor i odluka je nostalgija za poboljšanjem vrijednosti koja je u opasnosti da bude ugašena!

KAKO:
Samostalno ili u suradnji sa vašim arhitektom, tražimo najbolja rješenja za vaš životni prostor, od ideje do realizacije brinemo za vas u skladu s vašim zahtjevima i našim dugogodiišnjim iskustvom u području dizajna tekstila.
- izmjera prostora
- idejno riješenje (skica)
- odabir odgovarajućih materijala (maketa)
- projektiranje, krojenje i šivanje
- montaža

kreiranje i projektiranje dekora, zavjesa i dekorativnih predmeta temelji se na francuskoj metodi konstrukcije, te znanju i vještini rekonstrukcije iz povijesti kostima.

VRSTE:
- dekor zastori
- lagani zastori
- draperije
- podizni zastori (rimski zastori)
- panel zastori
- rolo zastori
- venecijaneri
- trakasti zastori
- dekorativni predmeti (prekrivači za krevete, dekorativni jastuci, stoljnjaci i nadstoljnjaci)


ŠTO:
tekstilna oprema:
- lagane i dekor tkanine
- black out tkanine
- negorive tkanine
- tkanine za tapeciranje namještaja

ovjesni sistemi:
- mehanizmi za paket zastore
- mehanizmi za panel zastore
- karniše za lagane zastore i dekore
- dekorativne karniše (inox i kovano željezo)              
- tapete

...ne dizajniramo za publiku konformista već...nadamo se sa dozom mašte za one    
koji odbijaju uniformiranost...jer stil je izraz vremena u kojem nastaje ili izraz pojedinca.

Petra Peharec
tel: 01 6677 966
mob: 091 8925 369
e-mail: peharec.petra@gmail.com

Piše: Petra Peharec, dizajner
04.12.2010. 09:10:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  neva
  13.07.2012. 00:29
  lijep lustar
 2. avatar
  ive
  13.07.2012. 00:32
  Kombinacija starih stilova nije nešto što je po meni prikladno u 21 stoljeće.
 3. avatar
  Ivan
  18.02.2013. 09:52
  Dobar clanak
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh