« Sport
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
POI

Zatvorene 13. paraolimpijske igre

Antonia Balak nosila hrvatsku zastavu

Uobičajeni spektakl za kraj
Uobičajeni spektakl za kraj (Reuters)
Više o

paraolimpijske igre

,

POI

,

Darko Kralj

,

Branimir Budetić

,

Antonia Balek

Još jednom spektakularnom predstavom, u srijedu poslijepodne po hrvatskom vremenu, zatvorene su 13. ljetne paraolimpijske igre u Pekingu. Nakon što je posljednja dva mjeseca bio sportsko središte svijeta glavni grad Kine se oprostio od najboljih olimpijaca i paraolimpijaca.

Impresivan "show", kojeg je ponovo potpisao ugledni redatelj Zhang Yimou, bio je smo završni čin vrhunski organiziranih igara koje su podigle olimpijski, ali i paraolimpijski sport na jednu novu, višu razinu. Program je počeo velikim vatrometom nakon kojeg su na stadion ušli sportaši sa zastavama svojih zemalja. Hrvatsku zastavu je nosila osvajačica dvije zlatne medalje Antonia Balek.

Glavna tema središnje predstave bila je "pismo budućnosti", koju je Yimou sažeo u šest poglavlja - Crveno lišće na mirisnom brdu, Žetva, Rijeka života, Ples, Slavlje i Odlazak u budućnost. U programu je sudjelovalo više od 2.000 izvođača, ali i svi gledatelji na stadionu koji su dobili niz rekvizita. Yimou je ponovo u svoje točke unio duh kineske povijesti, ali i budućnosti kao nade i kao sna. Najviše oduševljenja je izazvala završna točka u koje je 100 poštara podignuto u nebo kako bi predali "pisma u budućnost".

U službenom dijelu svečanosti prisutnima su se obratili predsjednik Organizacijskog odobora Liu Qi, te predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC) Philip Craven. Potom je s jarbola spuštena zastava IPC-a koju je gradonačelnik Pekinga Guo Jinlong predao gradonačelniku Londona, domaćinu idućih Igara, Borisu Johnsonu. Glavni grad Velike Britanije predstavljen je osmominutnim filmom, te legendarnim londonski autobusom u kojem su se nalazili paraolimpijac Ade Adepitan, te mladi gimnastičar Garteth Picken, te plesna skupina CandoCo koju sačinjavaju plesači s raznim oblicima tjelesnog hendikepa.

U završnoj epizodi cijeli je stadion nakratko utihnuo, a potom se ponovo oglasila glazba i pojavila gluhonijema djevojčica koja je jezikom simobola otpjevala pjesmu paraolimpijskom plamenu koji se tijekom pjesme lagano ugasio.

Paraolimpijske igre u Pekingu trajale se od 6. do 17. rujna i na njima je nastupilo 4.000 sportaša iz 148 zemalja svijeta. Hrvatsku je predstavljalo 25 sportaša koji se kući vraćaju sa četiri medalje - tri zlatne i jednom srebrnom. Junakinja je postala Antonia Balek sa dvije zlatne medalje, a najsjajnije odličje osvojio je i Darko Kralj, dok je Branimir Budetić osvojio srebro. (HINA)

17.09.2008. 20:42:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh