« Sport
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Gradi se Hrvatska olimpijska kuća

Raspisan natječaj za izradu idejnog rješenja Sportsko-rekreacijskog centra Vrbani III

Uspjesi hrvatskih olimpijaca i paraolimpijaca doprinjeli su početku velikog projekta HOO-a
Uspjesi hrvatskih olimpijaca i paraolimpijaca doprinjeli su početku velikog projekta HOO-a (Drago Sopta/CROPIX)
Više o

HOO

,

hrvatski olimpijci

,

Zlatko Mateša

,

Hrvatska olimpijska kuća

Pod predsjedanjem Zlatka Mateše, u ponedjeljak je u sjedištu Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) u Zagrebu, održana je 46. sjednica Vijeća HOO-a na čijem je dnevnom redu, među ostalim, bilo i izvješće o sudjelovanju hrvatske olimpijske delegacije na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Prema izvješću, koje je Vijeće jednoglasno usvojilo, nastup hrvatskih sportaša ocijenjen je uspješnim kao i organizacija Igara te funkcioniranje Hrvatske kuće i press centra HOO-a u Pekingu. Hrvatska je na OI u Pekingu nastupila s najvećim brojem sportaša (101 sportaš), iako je pravo nastupa ostvarilo 106 sportaša te tri zamjenska. Međutim, zbog ozljede i bolesti nije nastupilo pet kvalificiranih sportaša, dok je rukomet nastupio s jednim zamjenskim sportašem, a stolni tenis sa dva zamjenska sportaša koji nisu imali priliku nastupiti na Igrama.

Na dosadašnjim Olimpijskim igrama (Barcelona, Atlanta, Sydney, Atena) osvojeno je 12 medalja od čega tri zlatne, 4 srebrne i 5 brončanih medalja. Na Igrama u Pekingu osvojeno je pet medalja - dvije srebrne i tri brončane, što ukupno iznosi 17 olimpijskih odličja koja su osvojili hrvatski sportaši od osamostaljenja Hrvatske.

Članovi Vijeća informirani su i o tijeku priprema za provedbu izbora u HOO-u te o pripremama za izbornu sjednicu Skupštine koja će se održati 22. listopada ove godine. Do 30. rujna 2008. nacionalni sportski savezi moraju imenovati predstavnika u Skupštini HOO-a za sljedeće četverogodišnje mandatno razdoblje, dok je rok za primanje kandidatura za izbor predsjednika HOO-a 14. listopada.

Glavni tajnik HOO-a Josip Čop podnio je izvješće o izvršenju proračuna HOO-a za razdoblje od 1. siječnja do 31. kolovoza 2008. prema kojem od ukupno planiranih prihoda u iznosu od 117.854.563 kune HOO je realizirao 112.017.661 kunu što je za 4,95 posto manje u odnosu na plan za navedeno razdoblje. Razlog tome su manja ostvarena sredstva za OI Peking i sredstva od igara na sreću. Rashodi u istom razdoblju po svim programskim skupinama realizirani su u skladu sa zadanim prioritetima i podnesenim programskim zahtjevima saveza.

Nakon 15-godišnjeg sudskog spora HOO-a i Alde Lipovače oko posjeda Sportel Podkoren u Sloveniji, spomenuti posjed je sudskom odlukom vraćen u vlasništvo HOO-a. Objekt je veličine 245 m2, na četiri etaže no trenutačno se nalazi u dosta lošem stanju. Vijeće HOO-a donijelo je odluku da se objekt proda te se pristupilo prikupljanju tri ponude procjeniteljskih kuća. Vijeće HOO-a također je odlučilo da se proda poslovni prostor veličine 80 m2 na Svačićevom trgu br.15 u Zagrebu, gdje se do sada nalazio Ured marketinga HOO-a koji se seli u prostorije u Domu sportova.

Vijeće je podržalo prijedlog da se zajedno sa Zagrebačkim sportskim savezom (ZŠS) krene u realizaciju projekta Sportskog kampa Silba. Naime, ZŠS je vlasnik oko 23000 m2 zemljišta na kojem se nalazi i nekoliko izgrađenih projekata (restoran, smještajni kapaciteti). Predviđena je izgradnja polivalentne dvorane, atletske staze i bazena, a kamp bi osim sportašima bio u funkciji održavanja edukativnih i stručnih seminara.

Hrvatski olimpijski odbor početkom je rujna raspisao natječaj za izradu idejnog, urbanističko-arhitektonskog rješenja za Sportsko-rekreacijski centar Vrbani III u sklopu kojeg će se nalaziti i Hrvatska olimpijska kuća, odnosno multimedijski centar edukativnog karaktera, te stručne službe HOO-a i nacionalnih sportskih saveza. Natječaj je otvoren do kraja studenoga nakon čega će ocjenjivački sud odabrati najbolje rješenje, a objekt bi prema nekim predviđanjima trebao biti gotov 2011. godine. (HINA)

22.09.2008. 18:48:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh