« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
STRAVA TRAJE

Zatvaranje Guantanama - tek promjena poštanskog broja?

Osam godina nakon što je obećao ukidanje zatvora Guantanamo, Barack Obama to ponovno pokušava. Kritičari kažu da čak i kada bi uspio u svom planu to ne bi promijenilo osnovni problem

Kad će Guantanamo napokon biti zatvoren
Kad će Guantanamo napokon biti zatvoren (Arhiva)
Više o

Barack Obama

,

Guantanamo

,

zatvaranje

Manje od godinu dana prije okončanja drugog mandata, predsjednik Obama je poduzeo posljednji pokušaj kako bi zatvorio logor Guantanamo na Kubi. S tim ciljem je predložio plan koji bi trebao dovesti do realizacije obećanja koje je Obama dao još tokom predizborne kampanje prije prvog izbora za američkog predsjednika. Ipak republikanci koji dominiraju u Kongresu, kao i vodeći republikanski kandidati za predsjedničke izbore taj plan otvoreno odbijaju.

Teško preseljenje

U Guantanamu je trenutno zatočena 91 osoba, za 35 zatvorenih je oslobađanje već odobreno. U logoru je tijekom predsjedničkog mandata Georga Busha bilo 800 zatvorenika.

Prema planu predsjednika Obame posebno Povjerenstvo za ispitivanje bi odlučilo tko od 56 preostalih zatvorenika može biti pušten na slobodu i prebačen u druge zemlje. Oni koji ne bi bili pušteni na slobodu bili bi prebačeni u drugi zatvor u SAD-u.

"Zadržavanje Guantanama proturječni našim vrijednostima", rekao je Obama. "To potkopava naš ugled u svijetu, te šteti našem ugledu da održimo najviše standarde pravne države."

Ipak prema navodima Omara Shakira iz američkog Centra za ustavno pravo, CCR, treba sačekati da se vidi hoće li Obama ovim planom zaista održati te visoke standarde.

"Čini se da vlada ovim planom želi nagovijestiti da postoji točan broj zatvorenih koji moraju ostati u zatvoru u SAD-u", kaže Shakir za DW. "Iz nekog razloga su SAD odlučile da ih ne mogu optužiti bilo zbog toga jer ne postoje dokazi za njihovo sudjelovanje u kaznenom djelu ili jer takvi dokazi upućuju na mučenje", kaže Shakir.

Jednostavna vožnja za Guantanamo

Prije nego što zatvorenici budu mogli biti prebačeni u SAD, Bijela kuća mora naći ustanovu gdje će oni biti smješteni. Pentagon je izabrao 13 mogućih mjesta. Ipak Kongres je predsjedniku u tome nametnuo ograničenja.

"Da bi se mogao zatvoriti Guantanamo taj plan će trebati podršku i odgovarajući zakon donesen u Kongresu", kaže Matthew Waxman koji je u Bushovoj vladi bio zadužen za osobe koje su zatvorene u "ratu protiv terora".

"Trenutno postoje zakoni koji ograničavaju mogućnosti za prebacivanje zatvorenika u SAD i Obamina vlada bi morala surađivati s Kongresom kako bi ih ukinula", smatra Waxman.

Ipak on kaže kako bi moglo biti teško uvjeriti Kongres u to. Čak i kada su 2010. godine u oba doma Kongresa demokrati imale većinu, Kongres je odbio financiranje takvog premještanje u SAD.

Danas republikanci imaju većinu u oba doma Kongresa. Osim toga ove godine se bira novi predsjednik, a sva tri vodeća kandidata republikanaca za predsjedničke izbore - Donald Trump, Ted Cruz i Marco Rubio su protiv zatvaranja Guantanama.

"Ako teroriste uhvatimo žive oni će dobiti kartu za Guantanamo u jednom smjeru, a onda ćemo saznati sve ono što oni znaju", navodi se u priopćenju Marca Rubia objavljenom u utorak.

"Neprijateljski borci, protiv kojih se može voditi proces, bit će izvedeni pred ratni sud", rekao je senator iz Floride i dodao kako "niti jedan zatvorenik iz Guantanama neće biti na tlu SAD-a izveden pred naše sudove".

U jednom ispitivanju javnog mnijenja od prošle godine, 53 posto Amerikanaca je saopćilo da su protiv zatvaranja Guantanama, samo 29 posto je bilo za.

"Novi poštanski broj za Guantanamo"

Iako su politički otpori veliki, Obamina vlada, prema mišljenju Omara Shakira, može djelovati i bez Kongresa. Predsjednik ima moć smanjiti broj zatvorenika u Guantanamu ubrzavajući njihov premještaj u druge zemlje.

"Predsjednik je mogao gotovo svaki korak, koje je predstavio u planu, mogao poduzeti već prije više godina i može to uraditi i sada", vjeruje Shakir.

Iako Obama za premještaj zatvorenika treba podršku Kongresa, osnivanje nove ustanove u kojoj bi bili zatvoreni iz Guantanama ne bi riješila osnovni problem s ovim logorom", vjeruje Shakir.

Shakir kaže da sramota Guantanama nije u postojanju logora kao takvog, već u sustavu u kojem postoji neograničeni zatvor bez optužnice. "Ako bi se zatvorenici prebacili u SAD, time bi samo bio promijenjen poštanski broj Guantanama."

Piše: Spencer Kimball/ch/DW
29.02.2016. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh