« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
nema slike, nema tona

HRT cenzurira izgrednike na stadionima

Javna televizija odličila je ignoriranjem stati na kraj uvredljivim poklicima takozvanih navijača

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Hrvatska Srbija

,

huligani Varaždin

,

reprezentacija Srbije

,

HRT huligani

,

cenzuriranje navijača

,

neredi u Varaždinu

Vodstvo Hrvatske-radiotelevizije (HRT) zaključilo je danas da je komentator Hrvatske televizije trebao ranije reagirati i ograditi se od izgreda na jučerašnjoj utakmici mladih reprezentacija Hrvatske i Srbije u Varaždinu na kojoj je dio publike vrijeđao gostujuću ekipu nacionalističkim povicima.

"Komentator Hrvatske televizije reagirao je ogradivši se od izgreda, ali Ravnateljstvo HRT-a zaključuje da se trebalo reagirati ranije", priopćio je HRT.

Ravnateljstvo je upozorilo sve novinare, urednike sportskih i drugih programa i direktore programa radija i televizije da u takvim slučajevima treba reagirati pravodobno i nedvosmisleno.

Ekipe HRT-a koje realiziraju prijenose, Ravnateljstvo je obvezalo da tehnički osiguraju isključivanje neprimjerenog tona i da vode računa o tome da se izgrednici ne pojavljuju na ekranu, što je, kako kažu, i europska praksa.

Izgrednicima na sportskim terenima u programima HRT-a nema mjesta i ne može se dopustiti da zbog njihovog ponašanja budu zakinuti istinski ljubitelji sportskih i drugih događaja, zaključuje vodstvo HRT-a.

Iz HRT-a pozivaju organizatore sportskih događaja i nadležne ustanove da kazne sve koji se ponašaju neprimjereno, pogotovo one koji na bilo koji način šire bilo kakvu vrstu mržnje.

Govor mržnje na jučerašnjoj utakmici u Varaždinu danas su osudili saborski klubovi, Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Jadranka Kosor koja je najavila oštrije mjere protiv takvog, kako ga je nazvala, divljačkog ponašanja, pa i mogućnost prekidanja utakmica.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok danas je u ime grada uputio izaslanstvu i reprezentativcima Srbije ispriku zbog uvredljivog navijanja dijela hrvatskih navijača tijekom utakmice kao i zbog događaja prije i poslije utakmice.

Na jučerašnjoj utakmici u Varaždinu dio navijača izvikivao je slogane "ubij, ubij Srbina!" i "za dom spremni". (hina/metro-portal)

14.10.2009. 16:29:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh