« Život
objavljeno prije 8 godina
STRAŠNO

Zastrašujuć broj mladih ovisan o mobitelima

Neprofitna organizacija "Common Sense Media" objavila je novo istraživanje o korištenju mobilnih uređaja kod mladih osoba

Ovisnost o smartphoneima uzima maha
Ovisnost o smartphoneima uzima maha (Arhiva)
Više o

mobiteli

,

ovisnost

,

mladi

Mobiteli nedvojbeno izazivaju ovisnost, preciznije, od pojave smartphona sve je više ljudi potpuno nesposobno funkcionirati bez njih, a najgora je situacija među mladima.

Istraživanje provedeno među 1.200 tinejdžera i njihovih roditelja, pokazalo je da 50 posto mladih osjeća ovisnost o mobilnim uređajima.

Pored toga, istraživanje je zaključilo kako notifikacije s društvenih mreža Facebook i Twitter pružaju mladima osjećaj zadovoljstva na način da sliče efektima koje daje kockanje i drogiranje.

U skladu s tim, 80 posto tinejdžera reklo je da svakog sata provjerava svoj telefon dok je 72 posto njih reklo da ima potrebu odmah reagirati na notifikaciju s društvene mreže. Samo 40 posto tinejdžera reklo je da se pokušava oduprijeti potrebi stalnog korištenja telefona.

Istraživanje je, posebno apelirajući na roditelje tinejdžera, podsjetilo kako se širom Sjedinjenih Američkih Država formiraju klinike za liječenje ovisnosti od mobilnih uređaja i interneta.

Kako se navodi, upotreba mobilnih uređaja kod mladih često uzrokuje sukobe u porodici, a može dovesti i do dugoročnih problema. Oko 70 posto roditelja potvrdilo je da njihovu djecu telefoni i tableti ometaju tijekom vremena koje provode s obitelji.

Sve u svemu, ako ikako možete urazumiti svoje klince, napravite to - najbolje vlastitim primjerom.

09.05.2016. 13:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh