« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
MA DA?!

Zašto žudimo za hranom

Ponekad jednostavno ne možemo a da ne navalimo na neku hranu jer nam se čini da ćemo se raspasti ako je ne pojedemo. Zašto?

Šetnja je bolja od slatkiša
Šetnja je bolja od slatkiša (Arhiva)
Više o

hrana

,

kofein

,

slatkiši

,

žudnja za hranom

,

ljuta hrana

,

slana hrana

Slatkiši su hrana za kojom obično najviše žudimo, a objašnjenje je da smo pod stresom, jer je tada potreba za šećerom najveća, pošto je to način na koji se naš organizam bori protiv stresa. 

Rješenje je 15 minuta lagane šetnje obližnjim parkom ili laganog vježbanja, što će izbalansirati neurotransmitere u mozgu i povećati razinu serotonina, hormona sreće.

Ako vam baš treba nešto slano, poput grickalica, zapravo nemate energije i loše ste raspoloženi, pa u čipsu tražite oporavak. Umjesto toga, bacite se na neko citrusno voće i vitamin C će vas riješiti žudnje.

Ljuta nam hrana treba kad imamo manjak cinka u organizmu, što donosi letargiju i osjećaj umora. Ako jedete svaka tri sata, naročito koštuničavo voće ili sjemenke, problem je odmah riješen. 

Kofeinska žudnja je dobro poznata većini ljudi, a nastaje od umora, dosade ili navike na velike količine kave. U tim trenucima zapravo trebate energiju jer ste dehidrirali, a kako biste je dobili, popijte veliku čašu vode.

Tijesto je također predmet žudnje, a to znači da ste ili u PMS-u ili ste neraspoloženi, pa tijelo pokušava nadoknaditi manjak serotonina ugljikohidratima. Umjesto obične tjestenine, navalite na integralnu ili hranu s niskim glikemijskim indeksom poput bundeve ili slatkog krumpira. 

05.08.2013. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh