« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
ČINJENICE

Sve što trebate znati o sunčanju

Sunčevo svjetlo sprječava depresiju, proizvodi vitamin D koji nam treba za mozak, srce i kosti, no može biti i prilično opasno

Prije plaže obavezno pročitajte ovo
Prije plaže obavezno pročitajte ovo (DeviantArt)
Više o

zaštita

,

sunčanje

,

melanom

,

savjeti

,

koža

,

rak kože

,

vitamin D

Sunčanje nam treba, no kako ima prilično opasan utjecaj u slučaju da se ne pazimo, vrijedi zapamtiti nekoliko ključnih činjenica o sunčanju koje će nam pomoći da izbjegnemo negativne posljedice.

Sunčanje je odgovorno za 90 posto znakova starenja kože, tako da će preplanula put u mladosti dovesti do obješene kože, staračkih pjega i bora u starosti. Kako su istraživanja pokazala da tek 51 posto muškaraca koristi kreme za sunčanje, nije ni čudo da dvostruko češće umiru od melanoma od žena.

Kožu možete štititi hranom punom antioksidansa kao što su bobičasti plodovi, šljive, artičoke, grah i zeleni čaj, a posebno su učinkovite lubenice i rajčice zbog likopena koji sadrže, no i u tom slučaju trebate se zaštititi kremom.

SPF zaštitni faktori djeluju, no trebate znati koji postotak UVB zraka. Naime, zaštitni faktor 15 blokira 93 posto, 30 blokira 97 posto, faktor 50 blokira 98 posto, a tek zaštitini faktor 100 blokira 99 posto UVB zraka.

Kremu trebate nanositi svaka dva sata kad ste na suncu, ili i češće ako se kupate. Ako mislite napraviti temeljnu boju u solariju, to neće ići jer taj ten uopće ne štiti kožu, zapravo, tijekom boravka u solariju oštećuje se DNK kože.

Znači, kapu na glavu, kremu na cijelo tijelo i tek onda na plažu.

06.08.2013. 11:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh